Αναρτήθηκε στις:13-05-22 12:26

Ανοικτή επιστολή Αντώνη Κολιάτσου προς την Μαρία Ευθυμίου καθηγήτρια Πανεπιστημίου ιστορική–ερευνήτρια


Ο ήρωας της Επαναστάσεως του 1821 Γεώργιος Καραϊσκάκης, είναι γέννημα της Σκουληκαριάς Άρτας ή του Μαυροματίου Καρδίτσας;«Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Οι φιλίστορες Αρτινοί ανυπομονούν να σας δουν στην αίθουσα του συλλόγου «ΣΚΟΥΦΑΣ» για να ακούσουν την άκρως ενδιαφέρουσα ομιλία σας με θέμα: «Αντέχοντας μέσα στον χρόνο: Ο Ελληνισμός στο 1821 και στη διαχρονία». Η επιστημονική αυθεντία σας, άλλωστε, είναι αδιαφιλονίκητη και ευρύτερα αποδεκτή. Και δεν είναι υπερβολή αν πω ότι η έκφρασή της πραγματικά γοητεύει πολύ πέρα από τα όρια της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας. Αλλά μήπως αυτό δεν είναι δίκαιο; Και δεν είναι συναρπαστικό που ο φιλίστωρ Αρτινός πολίτης, τύχη αγαθή, μεθαύριο Σάββατο 14/05/2022 θα μπορέσει να είναι πνευματικός συνδαιτυμόνας με μία από τις πλέον εγκυρότερες ερευνητικές μορφές της νεότερης ιστορίας της πατρίδας μας;

.Εξ’ άλλου, ο απλός, ο εξαιρετικά κατανοητός και κυρίως ο μυσταγωγικός τρόπος με τον οποίο μεταλαμπαδεύετε τη βαθιά ιστορική σας γνώση, είναι πραγματικά μοναδικός και πολυσυζητημένος. Είναι, επομένως αυτός, ένας ακόμη λόγος ώστε, η παρουσία σας στην ιστορική Άρτα να αποτελέσει ένα εξαιρετικό πολιτισμικό γεγονός. Για το οποίο, σας διαβεβαιώνω, ότι οι φιλίστορες συμπατριώτες μου, αισθάνονται ιδιαίτερα ευτυχείς γιατί λίγες μέρες αφότου γράφονται οι γραμμές αυτές θα έχουν το προνόμιο, μαζί την τιμή και τη χαρά, να είναι δια ζώσης ακροατές σας .Οι οποίοι, ωστόσο, είναι και έτοιμοι να συγχαρούν τον Μουσικό-φιλολογικό Σύλλογο Άρτας «Σκουφάς» ως και το φροντιστήριο Μ.Ε «Αστρολάβος», για την πρωτοβουλία να συνδιοργανώσουν στην Άρτα αυτή την ωραία εκδήλωση.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Είναι αλήθεια, ότι άχαρις είναι ο ρόλος του δημοσιογράφου, όταν με τη γραφίδα του, μόνος, επιχειρεί να προκαλέσει την ανασκευή «κατεστημένων» ιστορικών ανακριβειών, που μόνο η πολιτική σκοπιμότητα και μια κακώς εννοούμενη τοπικιστικού χαρακτήρα ιδιωφέλεια μπορεί να τις δικαιολογήσει. Και είναι αναμενόμενο να τον πλημμυρίζουν τα έντονα αισθήματα πικρίας και απογοήτευσης, όταν η επικαιρότητα, την οποία καλείται να αποτυπώσει, καταγράφει εικόνες και ακούσματα, που όχι μόνο ο ίδιος αλλά και πολύ περισσότεροι Έλληνες δεν θα ήθελαν να δουν ή να ακούσουν. Ειδικότερα εμείς οι Αρτινοί, διακατεχόμαστε από οργή και αγανάκτηση, στη θέα μιας συστηματικής, διαχρονικής και ανίερης μεθόδευσης, χρονολογούμενης από τον Μάρτιο του 1927, προκειμένου να «ξαναγραφεί» η ιστορία του τόπου γέννησης του Αρχιστρατήγου της Επαναστάσεως 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Οι πιο κάτω γραμμές, ως και όσες συναφείς συμπεριληφθούν στο ειδικό έντυπο που με την επιμέλεια του γράφοντος λίαν προσεχώς θα κυκλοφορήσει, ειλικρινά, έχουν τεράστια και πολύπλευρη σημασία για τον καθορισμό του τόπου γέννησης του μεγάλου Γεωργίου Καραϊσκάκη. Και τούτο γιατί συνιστώντας μια ισχυρή και καλά τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, όχι μόνο ακυρώνουν μία από τις φοβερότερες παραχαράξεις στο χώρο της ιστορίας του 21- αυτόχρημα αναιρετική της ιστορικής επιστήμης- και αποκαλύπτουν όλο το παρασκήνιο που προηγήθηκε, αλλά και θέτουν ζήτημα αποκατάστασης μιας ιστορικής αλήθειας. Τη στρέβλωση της οποίας ωστόσο, δυστυχώς, έχει νομιμοποιήσει η πολιτική σκοπιμότητα. και υιοθετήσει αβασάνιστα η πλειονότητα της πολιτειακής, πολιτικής και πνευματικής ηγεσίας του τόπου.

• Ειδικότερα, μιλάνε για μια ομάδα «νέο-ερευνητών», θα τους αποκαλούσε κανείς κατ’ επίφαση ερευνητές, η οποία προκειμένου να οριοθετήσει ιστορικά κατά το ωφελιμιστικό δοκούν τον τόπο γεννήσεως του μεγάλου Γεωρ. Καραϊσκάκη, από πολλού χρόνου εργάστηκε και εξακολουθεί να εργάζεται, εμμονικά, προσπερνώντας, αποσιωπώντας είτε στρεβλώνοντας κρίσιμα συνθετικά της ιστορικής αλήθειας ντοκουμέντα, προκειμένου να οριοθετήσει ιστορικά ως τόπο γεννήσεως του Αρχιστράτηγου της Ρούμελης Γεωρ. Καραϊσκάκη το Μαυρομάτι νομού Καρδίτσας. Και το κακό είναι ότι το έκανε, και το κάνει, όχι μόνο απορρίπτοντας εκ προοιμίου την «άλλη», την αληθινή άποψη, που τεκμηριωμένα καταδεικνύει την Σκουληκαριά Άρτας ως γενέτειρα του ήρωα, αλλά και ρίχνοντάς την στο έρεβος της λήθης.

Και είναι, δυστυχώς, τόσο επίμονες, διαχρονικές και εν πολλοίς ανορθόδοξες οι προσπάθειες των κατά καιρούς ιθυνόντων Καρδιτσιωτών, ώστε, ως ηθικοί αυτουργοί πλέον ενός ιστορικού ανοσιουργήματος, να μη μπορούν να αποκρύψουν την ντροπή, για το πως μια «ιστορική ανακρίβεια», ως ευρύτερα δημοσιοποιημένη αναιρετική της ιστορικής επιστήμης άποψη, μπορεί με τόση ευκολία να μετεξελίσσεται σε «θέσφατο» ιστορικό ντοκουμέντο.

Αλλά αν η αντίκρουση της προμνησθείσας ιστορικής ανακρίβειας, ή άλλως της κατασκευασμένης ιστορικής αλήθειας, οφείλει να διαλαμβάνει τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, να αίρει κατεστημένες επί μέρους αναλήθειες περί το ιστορούμενο ζήτημα, και να αποκαθιστά την πραγματική ιστορική αλήθεια, και παράλληλα να μηνυματοδοτεί τον τερματισμό του «στρουθοκαμηλισμού» των ιθυνόντων της Ελληνικής Πολιτείας, -και προεχόντως των ερευνητών, αρνητών της ιστορικής πραγματικότητας- είναι ο υπέρτατος στόχος, τότε είναι αναπόφευκτο οι γραμμές που θα συναποτελέσουν την επίμαχη αντίκρουση να αθροίζονται σε περισσότερες από όσες η κανονικότητα ενός δημοσιογραφικού κειμένου επιβάλλει. Για αυτό άλλωστε ο γράφων, δεσμεύεται όπως σε σύντομο χρόνο, σας εγχειρίσει το ειδικό έντυπο, όπου θα παρατίθεται αναλυτικά η όλη σχετική αντί-επιχειρηματολογία του.

Αξιότιμη Κυρία Ευθυμίου

Για κάποιους Έλληνες, ίσως να μην έχει και τόση σημασία αν ο Γεωρ Καραϊσκάκης γεννήθηκε στη Σκουληκαριά ν. Άρτας ή στο Μαυρομάτι της γειτονικής Καρδίτσας.. Και είναι πιθανόν πολύ περισσότεροι συν-έλληνες να έσπευδαν να συνταχθούν με την εκδοχή του δεύτερου σκέλους της πιο πάνω διάζευξης αν δεν υπήρχε μία σωρεία φοβερών ιστορικών ντοκουμέντων, όπως ο γράφων συνηθίζει να αποκαλεί τα διαλαμβανόμενα στο προμνησθέν ειδικό έντυπο, που πανηγυρικά την ανατρέπουν... Ωστόσο η εκδοχή αυτή, δεν παύει να ισοδυναμεί με αναιρετικό της ιστορικής αλήθειας προηγούμενο, κάτι το οποίο, γενικότερα, είναι επιστημονικά ανεπίτρεπτο αλλά και εξόχως υποτιμητικό της νοημοσύνης των σκεπτόμενων Ελλήνων Ειδικότερα για εμάς, τους πατριωτικά ευαίσθητους πολίτες της Άρτας αυτό, θεωρούμενο ως κλοπή τμήματος της ιστορίας του τόπου τους, είναι και σφόδρα ενοχλητικό.

Εξ’ άλλου τα τρία-επί συνόλου 26, πέρα από τις πολλές δια ζώσης καταγεγραμμένες μαρτυρίες συντοπιτών του ήρωα- παρατιθέμενα πιο κάτω, όλως ενδεικτικά, «φοβερά ντοκουμέντα», μάλλον καταδεικνύουν των πιο πάνω αναφερόμενων λόγων το αληθές.

• Ότι την 30 ην Ιανουαρίου 1854, παραμονή της μεγάλης επίθεσης των Ελλήνων επαναστατών για την απελευθέρωση της Άρτας, ο γιος του ήρωα Σπύρος, ως επί κεφαλής των επίλεκτων παλληκαριών-επαναστατών του Ραδοβιζίου, των Τζουμέρκων, του Σουλίου, του Βάλτου και Ξηρομέρου εξέδωσε προκήρυξη στην οποία έγραφε: « Αποθνήσκων ο πατήρ μου «έκραζεν λυτρούται» τας Αθήνας, αφείς δε ως μόνο κληροδότημα εις εμέ την μάχαιραν αυτού εξέπνευσεν. Λαβών το κληροδότημα του πατρός και τας μεν Αθήνας ευρών ελευθέρας, ΤΗΝ ΓΗΝ ΤΗΣ ΓΕΝΝΗΣΕΩΣ ΔΟΥΛΗΝ ΕΔΡΑΜΟΝ ΠΡΟΣ ΥΜΑΣ, ΛΑΕ ΤΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ[…].

Εκ του περί την Άρταν Γενικού Ελληνικού Στρατοπέδου

30 Ιανουαρίου 1854.

Ο αδελφός Πατριώτης.

ΣΠ. ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗΣ».

• Ότι το επίγραμμα που οι συμπολεμιστές του χάραξαν στον τάφο του στη Σαλαμίνα, όπου αναφέρονταν: «ο Γεωρ. Καραϊσκάκης Γεννηθής Εν Άρτη και διαπρέψας εις πολλάς μάχας έπεσεν ενδόξως εν τη Ακροπόλει των Αθηνών την 22 α Απριλίου 1827», ( σ. σ, ίδετε Χρ. Περαιβού: «Απομνημονεύματα Πολεμικά» Επιμ Γ. Πρωτοψάλτη, σ.σ229, Δ .Αινιάνος: «Απομνημονεύματα», Επιμ Γ. Πρωτοψάλτη σ.σ, 138 και Ν. Ντασαγιάννη: «ο τόπος γεννήσεως του Γεωργίου Καραϊσκάκη» περιοδικό «Σκουφάς» Άρτα 1971, ΤΔ, Σ.Σ 593-596).

• Ότι αντίθετοι με τους ισχυρισμούς ,περί ΤΗΣ ΜΗ ΑΡΤΙΝΗΣ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ του Καραϊσκάκη», βρέθηκαν οι πρώτοι «βιογράφοι» του, όπως: ο γραμματέας του Γαζής, ο συμπολεμιστής του στη μάχη της Άρτας και ιστορικός στρατηγός Γιάννης Μακρυγιάννης ο επίσης συμπολεμιστής του Δ. Αινιάν, ο Εθνικός μας ιστορικός Κων. Παπαρηγόπουλος, ο Γάλλος φιλέλληνας ιστορικός και Πρεσβευτής της Γαλλίας στην Αυλή του Αλή Πασά, Φ. Πουκεβίλ, ο Γερμανός ιστορικός Μ. Μπάρθολντι, ο Γάλλος ιστορικός Αύγουστος Φαμπέρ, ο Ν. Κασομύλης, ο Λ. Κουτσονίκας , ο Γ. Τσαγρής, ο Λ. Μάλαμας ο Ιταλός δημοσιογράφος Γκιουζέπε Πέκκιο[σ. σ, στη συνέντευξη που ο ίδιος ο Καραϊσκάκης έδωσε στις αρχές του 1825 στον Πέκκιο, ο τελευταίος αναφέρει: « Το πρώτον πρόσωπον το οποίον επεσκέφθην μετά του στρατηγού Ρώς ήτο ο Γεώργιος Κραϊσκάκης, Ηπειρώτης γεννηθείς εις Άρταν»( σ. σ, ίδετε PecchioG: «Relazione de cli Avvenimenti Della Crecia Nella Primavera Del 1825», LugaNoi 825, σελ.31). «Είμαι απ’ την άρτα», λέγεται ότι ήταν η ακριβής απάντηση του ήρωα στον Πέκκιο], αλλά και οι διακεκριμένοι νεώτεροι ιστορικοί Π. Κανελλόπουλος(σ. σ, ίδετε: «Ιστορία του Ευρωπαϊκού Πνεύματος», Αθήναι 1976, Τόμος 9 ος σελ.548), Σπ. Μαρκεζίνης (σ. σ, ίδετε: «Πολιτική Ιστορία της Νεωτέρας Ελλάδος», Αθήναι 1966, Τόμος 1ος σελ. 159).

Αξιότιμη κ. Ευθυμίου

Κλείνοντας την επιστολή του αυτή ο υπογράφων, διερμηνεύοντας το περί δικαίου αίσθημα των απανταχού Αρτινών, και ειδικότερα των περήφανων «Σκουληκαριτών», επίγονων του μεγάλου Καραϊσκάκη, ποιείται έκκληση, όπως μελετήσετε και αξιολογήσετε τα «φοβερά ντοκουμέντα» που το προς εγχείριση ειδικό έντυπο θα διαλαμβάνει. Και στο μέτρο που τα κρίνετε, όντως αναιρετικά της πραγματωθείσας ιστορικής στρέβλωσης, θα είμαστε ευγνώμονες, αν στη συνέχεια επικουρούσατε την προσπάθεια των Αρτινών ιθυνόντων για την τελεσιδικία της ιστορικής αλήθειας, κατά την οποία η Σκουληκαριά νομού Άρτας, είναι η «Καραϊσκογέννας» γη.

Αξιότιμη κ. Ευθυμίου

Εμείς οι Αρτινοί, ως δικαιούχοι μιας βαριάς ιστορικής κληρονομιάς παραμένουμε πολιτισμικά ιδιαίτερα ευαίσθητοι. Και, σε πείσμα των παραχαρακτών της ιστορικής αλήθειας περί την εκ γενετής Αρτινή καταγωγή του ήρωα του 21 Γεωργίου Καραϊσκάκη, είμαστε καθολικά αντίθετοι. Στην προσπάθεια, ωστόσο, που αναλάβαμε σας θέλουμε συμμαχήτρια. Προσβλέπουμε με εμπιστοσύνη στο πρόσωπό σας και ευελπιστούμε ότι θα βρούμε επίκουρη την πολύτιμη επιστημονική αυθεντία σας ως και το υψηλό κύρος που απολαύετε στους υψηλόβαθμους κύκλους της ιστορικής ερευνητικής κοινότητας. Υπό αυτή την έννοια θεωρούμε τη συμβολή σας καθοριστική για την αίσια έκβαση του δίκαιου αγώνα που διεξάγουμε.

Με την προσήκουσα τιμή

Αντώνης Κ. Κολιάτσος

Μαθηματικός-αρθρογράφος

Μέλος της υπό συγκρότηση Επιτροπής ιστορικής έρευνας, για την «επιστροφή» του ήρωα της Επαναστάσεως του 1821 Γεωργίου Καραϊσκάκη στη γενέτειρα Σκουληκαριά Άρτας.

Επικοινωνία: email: akoliatsos@gmail.com, Τηλ: 6974772915».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ