Αναρτήθηκε στις:21-01-22 14:17

ΛΑ.ΣΥ: Επερώτηση για μέτρα ελάφρυνσης από το κόστος διαχείρισης απορριμμάτων


Επερώτηση κατέθεσε σήμερα η Περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» με αφορμή τις δηλώσεις του Περιφερειάρχη για τις οφειλές διαφόρων Δήμων προς την Περιφέρεια για την πληρωμή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ), του έργου που έχει φτιάξει με ΣΔΙΤ η ΤΕΡΝΑ.

Ούτε λίγο ούτε πολύ την εποχή που οι Δήμοι λυγίζουν από τις αυξήσεις των λογαριασμών του ρεύματος που φτάνουν το +40%, που φορτώνονται τόσο το εξωφρενικό τέλος ταφής όσο και την απαράδεκτη περιβαλλοντική εισφορά, έρχεται και η Περιφέρεια Ηπείρου να τους «αποτελειώσει» ζητώντας τις οφειλές για το εργοστάσιο. Όλες οι παραπάνω χρεώσεις αργά ή γρήγορα μετακυλίονται μέσω των ανταποδοτικών τελών στο λαό που ούτως ή άλλως βλέπει τους λογαριασμούς του ρεύματος να εκτινάσσονται συμπαρασύροντας και όλα τα είδη πλατειάς λαϊκής κατανάλωσης.

Η Περιφέρεια όμως ευθύνεται αυτοτελώς για μια επιπλέον δαπάνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο: η πολυετής καθυστέρηση της Περιφέρειας Ηπείρου στην παράδοση των Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) έχει σαν αποτέλεσμα κάποιοι Δήμοι να επιβαρύνονται οικονομικά για τη μεταφορά των σκουπιδιών τους εκατοντάδες χιλιόμετρα κάθε μέρα και να πληρώνουν τις υπέρογκες χρεώσεις που έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ. Σα να μην έφτανε αυτό, Δήμοι, που δεν έχουν το προσωπικό και το στόλο να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους μέχρι τη ΜΕΑ, αναγκάζονται να θάψουν τα σκουπίδια τους και να πληρώνουν στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) μεγάλους όγκους απορριμμάτων αλλά ταυτόχρονα να πληρώνουν και στο εργοστάσιο για σκουπίδια που δε μετέφεραν εξαιτίας της ελάχιστης εγγυημένης ποσότητας που έχει συμφωνήσει η Περιφέρεια Ηπείρου με την ΤΕΡΝΑ. Και όλα χωρίς να υπολογίζεται η περιβαλλοντική επιβάρυνση .

Γι' αυτό άλλωστε η Περιφέρεια Ηπείρου προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους για την πολυετή καθυστέρηση στην παράδοση του έργου. Η προσπάθεια όμως αυτή είναι καταδικασμένη να πέσει στο κενό γιατί το κριτήριο για την παράδοση ενός έργου είναι η ολοκλήρωσή του και τίποτα άλλο.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, οι χειρισμοί της Περιφέρειας Ηπείρου στην έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου έφεραν την απειλή για αποζημίωση ύψους 3,8 εκατ. ευρώ από την ΤΕΡΝΑ, μια υπόθεση που κανένας δεν γνωρίζει σε ποιο σημείο της δικαστικής διαπάλης βρίσκεται

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί την περιφερειακή αρχή να αναλάβει πρωτοβουλίες για την οικονομική ελάφρυνση των Δήμων όπως η εξασφάλιση κονδυλίων για την πληρωμή του εργοστασίου, η παράδοση των ΣΜΑ και η επαναδιαπραγμάτευσης της ληστρικής σύμβασης με το εργοστάσιο ώστε να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα από τα ανταποδοτικά τέλη. Ταυτόχρονα ζητά ενημέρωση για τις αξιώσεις ύψους 3,8 εκατομμυρίων € των ιδιοκτητών του εργοστασίου απέναντι στη Περιφέρεια.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img