Αναρτήθηκε στις:17-01-22 13:02

Με 29 νέα οχήματα ενισχύεται η Πολιτική Προστασία Περιφέρειας Ηπείρου


Στα Ιωάννινα μετέβη χθες ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, όπου παρέστη σε τελετή παράδοσης οχημάτων για τις ανάγκες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας από την Περιφέρεια Ηπείρου προς τους Δήμους της Περιφέρειας, παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Κωνσταντίνου Τασούλα, της Βουλευτού Ιωαννίνων, Μαρίας Κεφάλα, του Περιφερειάρχη, Αλέξανδρου Καχριμάνη, του Δημάρχου Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ και όλων των Δημάρχων της περιοχής. Τον Υπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Πρόκειται για προμήθεια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, συνολικά 29 οχημάτων εκ των οποίων σήμερα παραδόθηκαν τα 18. Τα οχήματα θα αξιοποιηθούν για την πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, αλλά και κάθε άλλης έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, παραδόθηκαν οχήματα 4x4 και δύο εννιαθέσια λεωφορεία στους Δήμους Ζίτσας, Ζαγορίου, Δωδώνης, Μετσόβου, Πωγωνίου, Κόνιτσας, Βόρειων Τζουμέρκων, Αρταίων, Γεωργίου Καραϊσκάκη, Κεντρικών Τζουμέρκων, Νικολάου Σκουφά, Πάργας, Πρέβεζας, Ζηρού, Φιλιατών, Σουλίου και Ηγουμενίτσας.

Ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε κατά την τελετή: «Είναι ειλικρινά μεγάλη μου χαρά να βρίσκομαι σήμερα εδώ μαζί σας, στην Περιφέρεια Ηπείρου, για μια τόσο συμβολική και ουσιαστική πρωτοβουλία. Νομίζω ότι αυτή η πρωτοβουλία έχει ονοματεπώνυμο και οφείλουμε όλοι να το αναγνωρίσουμε. Αναφέρομαι στον Περιφερειάρχη, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε την αναγνώριση και τις ευχαριστίες μας στους ανθρώπους που παράγουν έργο και αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε πάρα πολύ κ. Καχριμάνη, για το όλο το έργο σας.

Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα για την Πολιτική Προστασία της Ηπείρου. 29 νέα οχήματα εντάσσονται στον στόλο της και ενισχύουν δυναμικά τη δυνατότητα απόκρισης των στελεχών της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, όσο και σε κάθε άλλη έκτακτη ανάγκη.


Πρόκειται για μια δράση, η οποία αποτελεί ένα μόνο τμήμα του ολοκληρωμένου προγράμματος ενίσχυσης της Πολιτικής Προστασίας που υλοποιεί η Περιφέρεια Ηπείρου. Κι επιτρέψτε μου να σημειώσω και κάτι ακόμα που έχω δει στην πράξη, σε αυτούς τους λίγους μήνες της παρουσίας μου στο Υπουργείο. Εκτός από τον Περιφερειάρχη, υπάρχει και ένα άλλο όνομα που όντως σφραγίζει την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο κ. Δημήτρης Μαυρογιώργος. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει ταυτιστεί με την Πολιτική Προστασία στην Περιφέρεια και σε κάθε έκτακτη ανάγκη είναι παρών.

Πιστεύω ότι η σημερινή πρωτοβουλία αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του ρόλου που μπορεί και πρέπει να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στον κρίσιμο τομέα της Πολιτικής Προστασίας. Είναι ένα παράδειγμα που ευελπιστούμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας. Δεν ήταν εύκολο εγχείρημα να διασφαλιστεί η προμήθεια αυτών των οχημάτων. Γνωρίζω πολύ καλά κι από πρώτο χέρι τις δύσκολες διαδικασίες των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Και θα έλεγα ότι στο χρόνο που επετεύχθη, αποτελεί όντως ένα εξαιρετικό επίτευγμα.

Κυρίες και κύριοι, για να αποκτήσει η χώρα μας έναν σύγχρονο μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, τον οποίο χρειάζεται επειγόντως εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, απαιτείται η κινητοποίηση του συνόλου της χώρας, του συνόλου του κρατικού μηχανισμού, του συνόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και βέβαια, η εμπλοκή των πολιτών. Είναι αφέλεια να πιστεύει κανείς ότι θα έχει αποτέλεσμα σε αυτό το πολύ δύσκολο πεδίο, εάν δρα μόνος. Είναι επικίνδυνη αφέλεια, αλλά και ψευδαίσθηση. Στον σχεδιασμό, αλλά και στο επιχειρησιακό πεδίο της Πολιτικής Προστασίας, δεν περισσεύει κανείς. Προχωρούμε με γνώμονα το τρίπτυχο Πρόληψη, Προετοιμασία-Ετοιμότητα, Ανθεκτικότητα. Με αναγκαία τη συμμετοχή όλων.


Η Περιφέρεια Ηπείρου μας δείχνει τον δρόμο και τον τρόπο. Σήμερα ενισχύεται η δυνατότητα των Δήμων σε όλη την Περιφέρεια. Θα είμαστε πολύ πιο έτοιμοι. Οι άνθρωποι της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, όλοι όσοι συμμετέχουν στη διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης, θα είναι περισσότερο έτοιμοι και σίγουροι για τις επιχειρησιακές τους δυνατότητες, έχοντας στη διάθεσή τους σύγχρονα οχήματα, τα οποία μπορούν να ανταπεξέλθουν ακόμα και στο δύσκολο τοπογραφικό ανάγλυφο της Ηπείρου. Σας ευχαριστώ και πάλι και ειλικρινά νιώθω πολύ περήφανος που βρίσκομαι σήμερα στην Ήπειρο».

Σημειώνεται ότι κατά τη δεύτερη φάση υλοποίησης του προγράμματος για την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας στην Ήπειρο, έχει προβλεφθεί η προμήθεια επιχειρησιακών μέσων έρευνας και διάσωσης, εξοπλισμού δασοπυρόσβεσης, καθώς και ειδικού εξοπλισμού για τη λειτουργία κινητού κέντρου επιχειρήσεων.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

img

img

img