Αναρτήθηκε στις:19-04-21 16:33

Τίμησαν τους πεσόντες Φιλέλληνες στο Πέτα - Μήνυμα Γ. Στύλιου και Β. Ψαθά


Με μία σεμνή τελετή στο Μνημείο Πεσόντων του Πέτα, πραγματοποιήθηκε σήμερα η εκδήλωση της Περιφέρειας Ηπείρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Νικολάου Σκουφά, προς τιμή των Φιλελλήνων που «έπεσαν» κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Πέτα, και στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων. Ο αριθμός των προσκεκλημένων ήταν μικρός καθώς έπρεπε να τηρηθούν τα υγειονομικά μέτρα ασφαλείας.

Στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης κατέθεσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γιώργος Στύλιος, ενώ τον πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής εκπροσώπησε ο βουλευτής κ. Χρήστος Γκόκας. Εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου το παρών έδωσε ο αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, ενώ το Δήμο Αρταίων εκπροσώπησε ο κ. Κώστας Χαρακλιάς. Στεφάνι κατέθεσαν επίσης, ο διοικητής της 8ης Μεραρχίας Στρατού που εδρεύει στα Ιωάννινα, ο διοικητής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Άρτας και ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άρτας.


Γ. Στύλιος: Σύμμαχος σε κάθε εθνική μας προσπάθεια ο Φιλελληνισμός


«Η 19η Απριλίου, επέτειος του θανάτου του Λόρδου Βύρωνα, έχει καθιερωθεί από το 2008, με Προεδρικό Διάταγμα, ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης.

Στο Πέτα Άρτας σε αυτόν εδώ τον τόπο, σε αυτά τα χώματα πριν από 199 χρόνια 96 Φιλέλληνες, νέα παιδιά αξιωματικοί από όλη την Ευρώπη, ένιωσαν την ανάγκη να πολεμήσουν για την ανεξαρτησία της χώρας μας.

Η απόφασή τους αυτή καταδεικνύει με τον πιο περήφανο τρόπο την παγκόσμια αξία, απήχηση του ελληνικού πολιτισμού και της ιστορίας μας.

Η θυσία τους στην μάχη του Πέτα καταδεικνύει το χρέος που έχουμε όλοι απέναντι στους Φιλέλληνες και στο κίνημα του Φιλελληνισμού ακόμα και σήμερα. Ένα κίνημα που πάντα είναι δίπλα μας, σύμμαχος σε κάθε εθνική μας προσπάθεια.

Τιμούμε τους Φιλέλληνες που έχυσαν το αίμα τους για την εθνική μας ανεξαρτησία».


Β. Ψαθάς: Εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του Φιλελληνισμού


«197 χρόνια μετά τον θάνατο του μεγάλου φιλέλληνα Λόρδου Βύρωνα, που έγινε η αφορμή για να θεσπιστεί η 19η Απριλίου ως Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης, καθίσταται περισσότερο εμφανής η ανάγκη να ενισχυθεί και να αναπτυχθεί εκ νέου το πνεύμα του φιλελληνισμού.

Στο παρόν ασταθές και συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, ο σύγχρονος Φιλελληνισμός μπορεί να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής των ελληνικών ζητημάτων και υπερασπιστής των ελληνικών και ευρωπαϊκών αρχών και αξιών: της αλληλεγγύης, της αδελφοσύνης και της δημοκρατίας.

Τιμούμε τους ήρωες Φιλέλληνες και το Πέτα, λίκνο της έννοιας του Φιλελληνισμού».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ







img