Αναρτήθηκε στις:23-02-21 18:32

Βαρβάρα Παπαδοπούλου: «Ξεκινούν ξανά οι εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Θεοδώρας»


Της Ειρήνης ΚατσούλαΤί γίνεται με τις εργασίες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Θεοδώρας; Γιατί σταμάτησαν; Πότε αναμένεται να συνεχιστούν; Οι κάτοικοι της γύρω περιοχής διαμαρτύρονται για την αναστάτωση που προκάλεσαν οι συγκεκριμένες εργασίες στην καθημερινότητά τους, αλλά και για την αναστάτωση που υφίστανται τώρα που οι εργασίες έχουν σταματήσει και ο χώρος μένει σκαμμένος και ανοιχτός. Σε όλα αυτά τα ερωτήματα, μας απάντησε η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί της.

“Στο τέλος του 2020 διακόπηκαν οι εργασίες διότι δεν υπήρχε πλέον χρηματοδότηση” δήλωσε η κα Παπαδοπούλου και συνέχισε “Ο Ι.Ν. της Αγίας Θεοδώρας έχει διαπιστωθεί ότι χτίστηκε πάνω σε ένα άλλο πολύ σημαντικό μνημείο, πιθανότατα βάσει μελετών πρόκειται για το Πρυτανείο της Αρχαίας Αμβρακίας. Ο Δήμος Αρταίων ξεκίνησε το έργο ανάπλασης της πλατείας γύρω από τον Ι.Ν. της Αγίας Θεοδώρας, όμως η Αρχαιολογική Υπηρεσία έπρεπε να προβεί σε ανασκαφική έρευνα πριν ακόμη εγκατασταθεί ο εργολάβος και ξεκινήσει το έργο του Δήμου Αρταίων. Κι αυτό γιατί, όπως προανέφερα, στο σημείο αυτό βρισκόταν το Πρυτανείο της Αρχαίας Αμβρακίας, και μάλιστα όλα αυτά τα χρόνια φαινόταν ότι υπήρχε κάτι αρχαιότερο κάτω από την πλατεία, αφού στην πλακόστρωση της πλατείας υπήρχαν μεγάλοι λίθοι, δόμοι, που αμέσως έβαζαν σε υποψία τους αρχαιολόγους ότι είχαν σχέση με ένα αρχαιότερο κτίριο. Και πραγματικά αποδείχτηκε αυτό. Έτσι λοιπόν, πριν αναλάβει ο εργολάβος να πλακοστρώσει και να κάνει όλες τις απαιτούμενες εργασίες για την ανάπλαση της πλατείας, έπρεπε εμείς ως Αρχαιολογική Υπηρεσία να προηγηθούμε για να δούμε τί ακριβώς κρύβεται από κάτω… Έως και το Δεκέμβριο συνεχίζαμε κανονικά τις ανασκαφές, όμως τελείωσε η χρηματοδότηση. Για το λόγο αυτό, ζητήσαμε από το Δήμο Αρταίων να μας συνδράμει για να συνεχίσουμε τις εργασίες μας, πράγμα και το οποίο έγινε με το ποσό των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ. Ωστόσο, οι γραφειοκρατικές διαδικασίες είναι χρονοβόρες για το θέμα αυτό, στα μέσα Φεβρουαρίου είχαμε από το Δήμο το συγκεκριμένο ποσό και τώρα κάνουμε τις διαδικασίες για να προσληφθούν εργάτες για να συνεχιστούν οι εργασίες. Μεσολάβησε και άσχημος καιρός που δεν επέτρεπε εργασίες, όμως από τη νέα εβδομάδα, καιρού επιτρέποντος, θα συνεχίσουμε τις εργασίες με τους δικούς μας εργάτες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να προσληφθούν και νέοι εργάτες για να ολοκληρώσουμε το έργο μας όσο το δυνατόν νωρίτερα”.Ενόψει της 11ης Μαρτίου, της εορτής της Πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας, ο εφημέριος του ναού εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου απέστειλε επίσημη επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ζητώντας από την Προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου και όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία να λάβουν υπ’ όψιν την εορτή της Πολιούχου και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους όσο το δυνατόν ταχύτερα, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να υπάρξει μια κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου εκεί ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα λόγω του πολύ κόσμου που θα επισκεφτεί εκείνες τις ημέρες το ναό και θα θέλει να συμμετάσχει στον εορτασμό. Η κα Παπαδοπούλου απάντησε σε αυτό τα εξής “Βεβαίως θα προσπαθήσουμε να είναι ασφαλής ο χώρος και λειτουργικός για να μπορέσει να γίνει η εορτή της Αγίας Θεοδώρας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία πάντα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα πράγματα, όπως στην ασφάλεια των πολιτών κατά τις ανασκαφές”.

Κλείνοντας, η κα Παπαδοπούλου τόνισε “Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά αυτή που γίνεται τώρα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έχουμε βρει σημαντικά ευρήματα, όπως σημαντικά ευρήματα βρήκαμε και στο χώρο του Ιστορικού Δημαρχείου της Άρτας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Θεοδώρας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τις ανασκαφές, έχουμε ήδη βρει αρκετά ευρήματα αφού ο χώρος εκεί ήταν το Διοικητικό Κέντρο της Αρχαίας Αμβρακίας, ενώ, όπως είπα ξανά, κάτω από το Ναό της Αγίας Θεοδώρας βρίσκονται τα οικοδομικά λείψανα του Πρυτανείου της πόλεως. Τώρα, όσον αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκουμε εκεί κατά τις ανασκαφές, αυτά επειδή βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και επειδή η μορφή τους είναι αποσπασματική, φοβάμαι ότι δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν παρά μόνο σε κατάχωση, δηλαδή να τα ξανασκεπάσουμε…”.


Ενόψει της 11ης Μαρτίου, της εορτής της Πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας, ο εφημέριος του ναού εκ μέρους του εκκλησιαστικού συμβουλίου απέστειλε επίσημη επιστολή προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, ζητώντας από την Προϊσταμένη Βαρβάρα Παπαδοπούλου και όλη την Αρχαιολογική Υπηρεσία να λάβουν υπ’ όψιν την εορτή της Πολιούχου και να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους όσο το δυνατόν ταχύτερα, και αν αυτό δεν είναι εφικτό, τουλάχιστον να υπάρξει μια κατάλληλη διαμόρφωση του χώρου εκεί ώστε να μην γίνει κάποιο ατύχημα λόγω του πολύ κόσμου που θα επισκεφτεί εκείνες τις ημέρες το ναό και θα θέλει να συμμετάσχει στον εορτασμό. Η κα Παπαδοπούλου απάντησε σε αυτό τα εξής “Βεβαίως θα προσπαθήσουμε να είναι ασφαλής ο χώρος και λειτουργικός για να μπορέσει να γίνει η εορτή της Αγίας Θεοδώρας. Η Αρχαιολογική Υπηρεσία πάντα δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε αυτά τα πράγματα, όπως στην ασφάλεια των πολιτών κατά τις ανασκαφές”.

Κλείνοντας, η κα Παπαδοπούλου τόνισε “Είναι μια πολύ σημαντική δουλειά αυτή που γίνεται τώρα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Έχουμε βρει σημαντικά ευρήματα, όπως σημαντικά ευρήματα βρήκαμε και στο χώρο του Ιστορικού Δημαρχείου της Άρτας. Εμείς θα προσπαθήσουμε να συλλέξουμε από τον προαύλιο χώρο της Αγίας Θεοδώρας όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία από τις ανασκαφές, έχουμε ήδη βρει αρκετά ευρήματα αφού ο χώρος εκεί ήταν το Διοικητικό Κέντρο της Αρχαίας Αμβρακίας, ενώ, όπως είπα ξανά, κάτω από το Ναό της Αγίας Θεοδώρας βρίσκονται τα οικοδομικά λείψανα του Πρυτανείου της πόλεως. Τώρα, όσον αφορά τα αρχαιολογικά ευρήματα που βρίσκουμε εκεί κατά τις ανασκαφές, αυτά επειδή βρίσκονται σε χαμηλότερο επίπεδο και επειδή η μορφή τους είναι αποσπασματική, φοβάμαι ότι δεν θα μπορούσαν να διατηρηθούν παρά μόνο σε κατάχωση, δηλαδή να τα ξανασκεπάσουμε…”.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ