Αναρτήθηκε στις:14-01-21 13:16

Και όμως από όλα έχει αρτινός μπαξές ιδεών, αλλά…


Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος*


Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, ανά τους αρτινούς καφενέδες και περισσότερο στον πλέον σύγχρονο του «FB», για την κίνηση προς τα μπρός της από ετών σε ακινησία τελούσας γενέθλιας πόλης. Οι κατά τα άλλα ωραίες ιδέες που ρίχνονται και οι εξ’ ίσου ενδιαφέρουσες προτάσεις που γράφονται είτε ακούγονται από διάφορες εξωθεσμικές, μέχρι στιγμής πλευρές,, αναφορικά με το «τι δέον γενέσθαι» και συνακόλουθα για το «αν αυτό πράττεται», δυστυχώς, αλλά δεν αρκούν, για να βγει η Άρτα από το τέλμα της οπισθοδρόμησης και να μπει στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Και αυτό γιατί ο διαχρονικά συντηρούμενος «πολιτικό-οικονομικός» μονεταρισμός, με τον οποίο το ανάλγητο κράτος των Αθηνών… συνδράμει την ανάταξη του ξεχασμένου αυτού τόπου, δεν αλλάζει ούτε με ευχολόγια ούτε με εκκλήσεις ούτε με ανακυκλούμενες ιδέες και προτάσεις που σκόρπια και ασύνδετα κατά καιρούς διατυπώνονται…. Και όμως από όλα… έχει αρτινός μπαξές των ιδεών και των προτάσεων, που θα μπορούσαν να καρπίσουν σπουδαίους αναπτυξιακούς καρπούς, υπέρ του νομού. Λείπουν, ωστόσο, η αναγκαία ομοψυχία των Αρτινών… καλλιεργητών, η περί των καλλιεργειών ανά-διαρθρωτική τόλμη, η ετοιμότητα για συλλογική δράση και κυρίως η αποφασιστικότητα για δυναμική διεκδίκηση του δικαιούμενου μεριδίου στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά της κεντρικής εξουσίας. Μια αγορά, που τα λογής αντιτιθέμενα συμφέροντα και οι εν πολλοίς αθέμιτοι διαγκωνισμοί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την έχουν καταστήσει σχεδόν απροσπέλαστη… Και αν, μεταξύ των εδώ θεσμικών ιθυνόντων, εξακολουθεί να περισσεύει ο ατομικισμός, η διχόνοια και τα γνωστά καπελώματα, δεν μπει τέρμα στην συμπεριφοριστική τους μαλθακότητα απέναντι στην κεντρική εξουσία, δεν σταματήσουν οι… υποκλίσεις, οι φιλοφρονήσεις, και τα χαϊδέματα των βαρήκοων ώττων του κράτους των Αθηνών, έ, τότε η Άρτα, αυτή η περιφρονημένη εσχατιά της ελληνικής επικράτειας θα εξακολουθήσει να… βράζει στο ζουμί της.

Οι περισσότερο… «διαβαστεροί» του τοπικού τύπου, ωστόσο, θα θυμούνται ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν τοπικές δημοσιογραφικές γραφίδες, που και αναπτυξιακού χαρακτήρα ιδέες κατέβασαν και ενδιαφέρουσες προτάσεις κατέθεσαν. Ενώ, κάποιοι δεν δίστασαν να υποδείξουν και τρόπους που έθεταν την «Αθηνοκεντρική» εξουσία ενώπιον των ευθυνών της….

Η αξιοποίηση: του μνημειακού πλούτου της Άρτας, προς την κατεύθυνση ενός δυναμικά εξελισσόμενου πολιτιστικού τουρισμού, με προορισμό την ιστορική πόλη. Η ανάγκη δημιουργίας κέντρου βυζαντινών σπουδών με έδρα την Άρτα, τη δεύτερη μετά τον Μυστρά σε ομώνυμο μνημειακό πλούτο στην επικράτεια. Η καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση της Αρτινής καταγωγής του Όσιου Μαξίμου Γραικού για τη δημιουργία ενός «προσκυνηματικού» ρεύματος ομόδοξων Ρώσων πιστών, που με εύστοχες κινήσεις των ταγών της τοπικής αυτό-διοικητικής εξουσίας, εύκολα θα τους βλέπαμε ως προσκυνητές των λειψάνων του στον ομώνυμο ναό του Αγίου. Η δυνατότητα προβολής και δημοσιότητας της Αρτινής παραδοσιακής κουζίνας ως τουριστικού προϊόντος γαστριμαργικού χαρακτήρα. Η συγκρότηση μιας ευρείας σύνθεσης κοινωνικής τοπικής δομής, με τη μορφή «Εταιρίας Πολιτικού, Οικονομικού, Πολιτισμικού και Κοινωνικού Προβληματισμού». Είναι μερικές από τις προτάσεις που ο γράφων έχει κατ’ επανάληψη παρουσιάσει στο παρελθόν, από τις στήλες έγκυρων τοπικών εντύπων {σ. σ: [« ο Άγιος Μάξιμος Γραικός, «ευλογεί» τις ροές Ρώσων τουριστών στην Άρτα Μέρος Α΄» (εφημ. «Γνώμη»,09/06/2016)], [«Ο Όσιος Μάξιμος Γραικός, «σώζει» τον Αρτινό τουρισμό, Μέρος Β΄», (εφημ. «Γνώμη»,23/06/2016)], [«Ο Όσιος Μάξιμος Γραικός, «σώζει» τον Αρτινό τουρισμό», Μέρος Γ ΄(εφημ. «Γνώμη»,30/06/2016)], [Ο Όσιος Μάξιμος Γραικός, «σώζει» τον Αρτινό τουρισμό», Μέρος Δ΄ (εφημ. «Γνώμη»(07/07/2016)], [« Η εταιρία πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού, που δεν έγινε..», (εφημ. «Ταχυδρόμος», 16/05/2018)]}.

Και πρέπει (ο γράφων) να ομολογήσει ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής, που σήμερα αξιόλογοι συμπολίτες τις επικαιροποιούν (τις προτάσεις του), είτε με σχετικά δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο είτε με αναρτήσεις τους στο «FB». Αλλά και να επισημάνει ότι είναι παρήγορο που ευάριθμοι συμπολίτες τις διαβάζουν και εν πολλοίς τις σχολιάζουν ευμενώς, κάτι που καταδεικνύει ότι κάποιες από αυτές τις ιδέες και τις προτάσεις «ζυμώνονται» και επομένως αρχίζουν να… ωριμάζουν.

Παραφράζοντας, ωστόσο, το γνωστό «η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως» σε «η αναδρομή κλειδί διευρύνσεως της γνώσης», θεωρήσαμε χρήσιμο να κλείσουμε το παρόν σημείωμα με την εκ νέου δημοσίευση του άρθρου, με τίτλο: «η εταιρία πολιτικού, οικονομικού, πολιτισμικού και κοινωνικού προβληματισμού, που δεν έγινε», το οποίο δημοσιεύτηκε στον «Ταχυδρόμο(σ. σ, Πέμπτη 16/05/2018), το οποίο έχει ως ακολούθως:.

«Οι υπογραφές των κατά νόμο απαιτούμενων 20 ιδρυτικών μελών είχαν πέσει, η 11-μελής προσωρινή διοικούσα επιτροπή επρόκειτο οσονούπω να εκλεγεί από την ανωτέρω ιδρυτική ομάδα και η δικαστική αναγνώριση των 17 άρθρων του ήδη συνταχθέντος καταστατικού της είχε πάρει το δρόμο για το Πρωτοδικείο….

Ωστόσο την υπό ίδρυση «Εταιρία Πολιτικού Οικονομικού, Πολιτισμικού και Κοινωνικού Προβληματισμού», με έδρα την Άρτα, τελικά δεν άφησαν να… ολοκληρωθεί δύο άνθρωποι, οι οποίοι ήταν τοπικά κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ αντίστοιχα (σ. σ, αρχές της 10-ετίας του 90). Οι εν λόγω φοβήθηκαν ότι ένας τέτοιος δυναμικός φορέας θα έθιγε τα μικροπολιτικά συμφέροντα αυτών και… αλλήλων, αφού μέσα από αυτή τη δομή: θα προβάλλονταν νέες ιδέες, θα καταθέτονταν αναπτυξιακές προτάσεις, θα αναδεικνύονταν νέα πρόσωπα στην τοπική πολιτική και αυτό-διοικητική σκηνή και κυρίως θα ασκούνταν μια συντονισμένη πίεση στους τότε απρόθυμους Αρτινούς ιθύνοντες για οργανωμένο και δυναμικό αγώνα εξωστρέφειας. Ο οποίος, διεξαγόμενος υπέρ των δικαίων της Άρτας, ενδεχομένως να απαιτούσε ακόμη και τη σύγκρουση ορισμένων του τοπικού «πολιτικό- κομματικού» κατεστημένου με τους τρανούς των Αθηνών. Αναμφίβολα επρόκειτο για μια εξέλιξη που βασικά δεν την άντεχαν οι ίδιοι και στο μέτρο που θα… δυσαρεστούσαν τους υψηλά ιστάμενους πολιτικούς και κομματικούς προστάτες τους, δεν ήθελαν μια τέτοιου είδους εναντίωση…. Για αυτό άλλωστε οι δύο… φρουροί της τότε «τοπικής μικροκομματικής ορθότητας», φρόντισαν και κατάφεραν να δυναμιτίσουν την ωραία αυτή προσπάθεια εν τη γενέσει της.

Έτσι δεν… γεννήθηκε ένας σημαντικός τοπικός φορέας, όπως αντίθετα έγινε, στα γειτονικά Γιάννενα-και όχι μόνο. Σημειωτέον ότι ο γράφων υπήρξε ο εμπνευστής της ιδέας και πρωτεργάτης της προσπάθειας δημιουργίας του, ενώ ήταν ο ίδιος, που μαζί με δύο ακόμη επώνυμους Αρτινούς φίλους, ήταν και ο βασικός συντάκτης του καταστατικού της «Εταιρείας» ως και της σχετικής ιδρυτικής της διακήρυξης.

*email: akoliatsos@gmail.com
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ