Αναρτήθηκε στις:23-11-20 12:01

Το Τμήμα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ για την δρομολόγηση έργων στο Δήμο Αρταίων


Στο πλαίσιο ενημέρωσης των συνδημοτών για την δρομολόγηση έργων στο Δήμο Αρταίων, το Τμήμα Τοπικής Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία θέτει επίκαιρα ερωτήματα προς τον Δήμαρχο Αρταίων, τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και την Αντιπολίτευση του Δήμου. Συγκεκριμένα:

«Α. Επανερχόμενοι σε θέματα που χρήζουν απαντήσεων αφενός μεν για ενημέρωση των συνδημοτών μας αφετέρου δε για την δρομολόγηση των απαραιτήτων ενεργειών για την ολοκλήρωση των έργων θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:

1. Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας της ολοκλήρωσης της νέας μελέτης οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Άραχθου.

2. Σε περίπτωση καθυστέρησης της ως άνω μελέτης μεταφέρεται η πίστωση των 80 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν δεσμεύει για την εκτέλεση του εν λογω έργου από το ΕΣΠΑ 2014 -2020 στο νέο ΕΣΠΑ και τι ενέργειες έχουν γίνει για την μη απώλεια της εν λογω πίστωσης των 80 εκατ. ευρώ.

3. Σε τι εμποδίζει η μη ολοκλήρωση της μελέτης οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Άραχθου την κατασκευή της νέας γέφυρας, έχουμε ακούσει κατά καιρούς να λέγεται από την δημοτική Αρχή ότι δεν προχωράει την κατασκευή της νέας γέφυρας αν δεν ολοκληρωθεί η νέα μελέτη οριοθέτησης της κοίτης του ποταμού Αράχθου.

4. Με δεδομένο ότι από την ιστορική γέφυρα της Άρτας η μέγιστη ροη υδάτων ανέρχεται σε 1.800 κυβικά ανά δευτερόλεπτο και η υφιστάμενη μελέτη αναφέρεται σε 4.600 κυβικά ανά δευτερόλεπτο και στην νέα υπό σύνταξη μελέτη αναφέρονται 3.500 κυβικά ανά δευτερόλεπτο ποιος είναι ο λόγος της μη ολοκλήρωσης της νέας γεφύρωσης με δεδομένο την μέγιστη ροη υδάτων που επιτρέπεται χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού να διέλθει από αυτό τα 1.800 κυβικά μέτρα ανά δευτερόλεπτο. Άρα στην προκειμένη περίπτωση η μέγιστη ροή υδάτων χωρίς κίνδυνο κατάρρευσης του ιστορικού γεφυριού είναι η διέλευση μόνο 1.800 κυβικών. Είναι δεδομένο ότι ποσότητες υδάτων πάνω από τα 1.800 κυβικά ανά δευτερόλεπτο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα διοχετευτούν πριν από την ιστορική γέφυρα προς άλλη κατεύθυνση σύμφωνα με την μελέτη.

5. Για ποιο λόγο υφίσταται η καθυστέρηση κατασκευής των προσβάσεων της γέφυρας ένθεν κακείθεν αυτής με δεδομένο ότι η διαδικασία των απαλλοτριώσεων σύμφωνα με τα λεγόμενα της δημοτικής Αρχης έχει ολοκληρωθεί.

6. Ποιες οι μέχρι σήμερα ενέργειες σας για την στατικότατα της υφιστάμενης γέφυρας από την οποία σήμερα κυκλοφορούν τα παντός τύπου αυτοκίνητα και βαριούς τύπου οχήματα.

Επί των ανωτέρω αναφερομένων ερωτημάτων αναμένουμε απαντήσεις από την δημοτική Αρχή για την ενημέρωση των συνδημοτών μας επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η πολιτική σκοπιμότητα και η καθυστέρηση της νέας γεφύρωσης αποβαίνει σε βάρος των συνδημοτών μας αφού καθημερινά υφίστανται την ταλαιπωρία κατά τις ώρες αιχμής από τα προβλήματα κυκλοφοριακής συμφόρησης που δημιουργούνται στην υφιστάμενη γέφυρα.

Τέλος επισημαίνουμε για μια άλλη φορά το πόσο αναγκαίο και χρήσιμο για την ανάπτυξη της περιοχής μας είναι η υλοποίηση της διευθέτησης της κοίτης του ποταμού Άραχθου λόγω και των εξαιρετικά των δυσμενών καιρικών συνθηκών (κλιματική αλλαγή) και ιδιαιτέρα θα είναι εγκληματικό εκ μέρους της δημοτικής Αρχής από τις παλινωδίες της και την πολιτική της σκοπιμότητα να υπάρξει κίνδυνος απώλειας της πίστωσης των 80 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία έχουν δεσμεύει στο ΕΣΠΑ για την εκτέλεση του έργου.

Β. Διατηρητέο Παπακώστα


Σε ότι άφορα το κτίριο - διατηρητέο Παπακώστα, αποφασίστηκε από την δημοτική Αρχή η αγορά του ερειπωμένου πλέον και χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου κτιρίου - οικοπέδου Παπακώστα.

Η άποψη μας σε ότι έχει να κάνει με την αγορά του εν λόγω διατηρητέου Παπακώστα είναι ότι δεν είμαστε αντίθετοι αλλά υπάρχει ο προβληματισμός μας μήπως έπρεπε η δημοτική αρχή να προβεί σε ιεράρχηση άλλων απαλλοτριώσεων για δημιουργία κοινοχρήστων χώρων (πλατειών) διανοίξεις οδών κ.λ.π. που είναι πιο απαραίτητοι για την εξυπηρέτηση των πολιτών. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη από την Εκτιμητική Επιτροπή η όποια θα εκτιμήσει την αξία του εν λόγω ακίνητου η σημερινή κατάσταση του κτίσματος η δε αξία του να είναι ανάλογη της κατάστασης αυτής καθώς και για το οικόπεδο.

Επίσης θα πρέπει να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία αν έχει συνταχθεί προϋπολογισμός από την Δημοτική Αρχή για το ποιο θα είναι το κόστος αναστήλωσης του εν λόγω κτιρίου και κυρίως ποια θα είναι η χρήση του μετά την αναστήλωση.

Γ. Παραχώρηση υπηρεσιών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες


Στον σχεδιασμό του δήμου Αρταιων για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας για το ιστορικό κέντρο της πόλης μας και την παραχώρηση υπηρεσιών ηλεκτροφωτισμού σε ιδιώτες εκφράζουμε την πλήρη αντίθεση μας.

Θέση μας είναι ότι η δημοτική Αρχή θα πρέπει μετά από σοβαρό σχεδιασμό να προβεί στις απαραίτητες προσλήψεις του αναγκαίου προσωπικού για την εξασφάλιση και την παροχή των ανάλογων υπηρεσιών στους συνδημότες σε σχέση με τα υψηλά δημοτικά τέλη τα όποια σήμερα καταβάλουν στο δήμο Αρταίων, αναβαθμίζοντας τις παρεχόμενες σ αυτούς μέχρι σήμερα υπηρεσίες.

Τέλος θα πρέπει να ενημερωθούν οι συνδημότες μας μετά την υπογραφή σύμβασης για την μεταφορά των σκουπιδιών στα Γιάννενα πιο θα είναι το όφελος για τους συνδημότες ή θα έχουν επιβάρυνση και πόση θα είναι αυτή, θα έχουμε ανταποδοτικά από την μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ και ποια θα είναι αυτά».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ