Αναρτήθηκε στις:13-01-16 17:20

«Η έρευνα για την Κρίση 2010 - 2014»





Κρυσταλία Πατούλη
Εκδόσεις Κέδρος 2015 - σελ. 470

Το βιβλίο αυτό ξεκίνησε με μία σειρά συνεντεύξεων, από την ψυχολόγο και δημοσιογράφο Κρυσταλία Πατούλη, με βάση το ερώτημα: «Ποιές αιτίες μας έφεραν ως εδώ, και κυρίως τι πρέπει να κάνουμε;». Στο ερώτημα αυτό απάντησαν 180 άνθρωποι των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών.

Από τον Αύγουστο του 2015 ξεκίνησε η συγγραφέας να επικοινωνεί με φορείς, συλλόγους και εκδοτικούς οίκους, για να έρθει σε επαφή με πρόσωπα από όλους τους χώρους της διανόησης, με διαφορετικές ιδιότητες, εργασία ή τόπο διαμονής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στόχος της ήταν η προσπάθεια επικοινωνίας, διαλόγου, συνεργασίας, επίγνωσης, αλλά και εύρεσης λύσεων (των συμπτωμάτων και ιδίως των προβλημάτων της κρίσης) μέσω του λεγόμενου brainstorming, που είναι η ενδεδειγμένη μέθοδος επίλυσης προβλημάτων, αλλά και της έκφρασης θέσεων-που είναι η αρχή του περάσματος σε πράξη- όπως π.χ. να υπάρξει μία σύνθεση των προτάσεων κοινής αποδοχής, βάσει των αιτιών και του« τι κάνουμε;». Διαμορφώθηκαν τελικά 16 θεματικές ενότητες των συνεντεύξεων.

Το βιβλίο κλείνει με τον Επίλογο-μεταφρασμένο στα γαλλικά και αγγλικά-που περιέχει την ενδεικτική σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας.

Η δημοσιογράφος-συγγραφέας Κρυσταλία Πατούλη εύχεται αυτή η προσπάθεια να βοηθήσει έστω στο ελάχιστο για την επίγνωση των αιτιών της κρίσης-άρα την αποφυγή όσο και την πρόληψη τους στο μέλλον-και την αναζήτηση μιας νέας κοινωνίας ενεργών όσο και συνειδητοποιημένων πολιτών, που θα φέρουν εις πέρας αυτό το τι «πρέπει να κάνουμε;»-άρα την θεραπεία της και την έξοδό μας ανεπιστρεπτί από αυτήν-, υπενθυμίζοντας μέσω όλων αυτών των συμπερασμάτων την ανάγκη για «επανεκκίνηση» του πολιτισμού και συνεπώς του τρόπου της ζωής μας.

Τα έσοδα του βιβλίου θα διατεθούν συμβολικά στη Μέριμνα, που αντιμετωπίζει τις απώλειες στη ζωή των παιδιών και των οικογενειών τους και στο ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων).

Παρουσιάζουμε κάποια χαρακτηριστικά αποσπάσματα του βιβλίου:

«Η κατηγορία πολίτης αντικαταστάθηκε από την κατηγορία καταναλωτής» (Χαϊνης Δ. Αποστολάκης).

«Η Ελλάδα θέλησε με ένα άλμα να περάσει από το μόχθο στην κατανάλωση» (Β. Καραποστόλης).

«Την Κρίση την προκάλεσε ο ασύδοτος χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός και η Ελλάδα μπήκε σε αυτόν το χορό, μετά την είσοδο στο ευρώ» (Β. Ραπτόπουλος).

«Η Κρίση στην Ελλάδα προήλθε από το ότι η οικονομία της Ελλάδας στο όνομα της εξωστρέφειας, ανοίχτηκε στα πιο τυχοδιωκτικά και κερδοσκοπικά συμφέροντα που έχει γεννήσει η αγορά. Το αποτέλεσμα ήταν η λεηλασία της από μια οικονομική και πολιτική ολιγαρχία» (Δ. Καζάκης).

«Ο ανεξέλεγκτος δανεισμός, η συνεχής αύξηση των εισαγωγών με ταυτόχρονη μείωση των εξαγωγών, η έλλειψη ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές, η διόγκωση του δημόσιου τομέα, οι υπερβολικές μισθολογικές απαιτήσεις ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, η διαφθορά και η φοροδιαφυγή δημιούργησαν σταδιακά ένα τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα, οδηγώντας το κράτος σε όλο και περισσότερο δανεισμό και τελικά σε ένα εξαιρετικά μεγάλο δημόσιο χρέος» (Χ. Πουλόπουλος).

«Ο δανεισμός που κρατάει από τα γεννοφάσκια του ελληνικού κράτους» (Μ. Κουμανταρέας).

«Το ζήτημα είναι ότι οι τράπεζες πήραν τα χρήματα που τους έδωσε το κράτος, αλλά από αυτά που δεν είχε! Συνεπώς τα πήραν από τον φορολογούμενο, ο λαός δηλαδή έσωσε τις ιδιωτικές τράπεζες από τη χρεοκοπία, προσφέροντάς τους δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ, πράγμα που προκάλεσε μεγαλύτερο έλλειμμα στο κράτος» (Κ. Βεργόπουλος).

«Έτσι, τη λεηλασία του Τρίτου Κόσμου διαδέχτηκε η λεηλασία του δημόσιου τομέα στις ίδιες χώρες της Δύσης, στις οποίες ο δημόσιος τομέας ήταν πλούσιος: ανακατασκευή των συνοικιών, ιδιωτικοποίηση της υγείας, της πρόνοιας, της παιδείας. Οι διαδικασίες αυτές, που ονομάστηκαν εξορθολογισμός και εκσυγχρονισμός, συνοδεύτηκαν με πρόγραμμα λιτότητας, που στην ουσία συνίσταται στη μείωση των μισθών, άρα στην κατάργηση της ομοιοστασίας και στην εξόντωση των αδυνάτων στρωμάτων, στη βιοεξουσία, όπως την ονόμασε ο Φουκώ» (Σ. Δημητρίου).

«Ζούμε πλέον μέσα σε νομότυπα Άουσβιτς» (Δ. Πουλικάκης).

«Όταν οι βασικές αρχές χάνονται, χάνονται τα πάντα!» (Γ. Μπεχράκης).

«Ένα φάντασμα πλανάται πάνω από την Ελλάδα: ο Έλληνας» (Χ. Βλαβιανός).

«Το τεράστιο έλλειμμα παιδείας, που έχει η αυτή η ελληνική κοινωνία!» (Π. Μάρκαρης).

«Να στηρίξουμε ο ένας τον άλλο και να συνειδητοποιήσουμε το απύθμενο βάθος της ύβρεως, που συντελείται πάνω μας» (Γ. Πήττας).

«Δεν είμαστε ελεύθεροι όταν φοβόμαστε» (Τ. Δερβενιώτης).

«Για μια άλλη πολιτεία μεταξύ ουρανού και γης» (Τ. Ρόμβος).

«Προτείνω βίαιη εκτόπιση του ντόπιου πληθυσμού και την κάθοδο νέων Δωριέων. Αυτή η παραδεισένια χώρα δεν αξίζει στους κατοίκους της» (Α. Σφακιανάκης).

Η Κρυσταλία Πατούλη γεννήθηκε στον Πειραιά και κατάγεται από το Ρέθυμνο. Σπούδασε ψυχολογία και ειδικεύτηκε στη Συστημική Συμβουλευτική όπως και στην πρόληψη ναρκωτικών (ΘΗΣΕΑΣ, ΚΕΘΕΑ, 18Άνω). Από το 1990 έως σήμερα, εργάζεται κυρίως ως συντάκτης και αρχισυντάκτης στα ΜΜΕ. Από το 2010 παραδίδει το βιωματικόν σεμινάριο γραφής «Αφήγηση ζωής».

Κώστας Τραχανάς




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img