Αναρτήθηκε στις:12-09-20 15:01

Ερώτηση Χρ. Γκόκα για τα μέτρα στήριξης των φωτογράφων


Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, κ. Χρήστος Γκόκας και οι υπόλοιποι Βουλευτές της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής, κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με τα μέτρα στήριξης που πρέπει να ληφθούν για τον κλάδο των φωτογράφων.

Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι, όπως αρκετοί επαγγελματίες έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση την οποία βιώνουμε έτσι και ο κλάδος των φωτογράφων αντιμετωπίζει δραματική μείωση του εισοδήματός του. Η μεγάλη μείωση στην τέλεση κάθε μορφής εκδήλωσης (συνέδρια, κοινωνικές εκδηλώσεις, συναυλίες, εκθέσεις και λοιπά πολιτιστικά δρώμενα) έχει άμεσο αντίκτυπο στο εισόδημα των φωτογράφων.

Επιπρόσθετα από την έλλειψη εισαγωγών νέων προϊόντων εκμηδενίστηκε η προϊοντική φωτογράφιση, αλλά και εξαιτίας των απαγορεύσεων των μετακινήσεων μεταξύ των χωρών δεν εκδίδονταν νέα διαβατήρια μέχρι το Σεπτέμβριο.

Κρίνεται λοιπόν, σκόπιμο, σύμφωνα με την ερώτηση των Βουλευτών του Κινήματος Αλλαγής, να ενταχθούν οι φωτογράφοι στα μέτρα που έχουν ήδη έχουν ληφθεί για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά και σε αυτά που σχεδιάζονται. Επίσης, να συμπεριληφθούν στα μέτρα για τη μείωση του ενοικίου, τη μείωση της προκαταβολής του φόρου, την αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (εκτός του Φ.Π.Α.) και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 50% μέχρι το τέλος του έτους.

Τέλος ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί αν προτίθενται να λάβουν υπόψη τους τα παραπάνω μέτρα για την ανακούφιση του κλάδου των φωτογράφων από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

«Ως γνωστόν η πανδημία του κορωνοϊού έχει πλήξει και εξακολουθεί να πλήττει πλήθος επιχειρήσεων και στη χώρα μας, απειλώντας την βιωσιμότητά τους και βέβαια το εισόδημα χιλιάδων εργαζομένων. Ο κλάδος των Φωτογράφων ανήκει σε αυτούς που μαστίζονται δραματικά, για μια σειρά από λόγους που συνδέονται με το «πάγωμα» πλήθους δραστηριοτήτων εν μέσω πανδημίας.

Συγκεκριμένα, τόσο οι γάμοι, που αποφέρουν το 80% του ετήσιου κύκλου των εργασιών των Φωτογράφων, όσο και πλήθος εκδηλώσεων (συνέδρια, σχολικές παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις και λοιπά πολιτιστικά δρώμενα), που καλύπτουν περίπου το υπόλοιπο 20% του ετήσιου τζίρου τους, ακυρώθηκαν μαζικά.

Επιπλέον, η προϊοντική φωτογράφιση, λόγω μη εισαγωγής νέων προϊόντων εκμηδενίστηκε, ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και με τη λιανική του κλάδου.

Τέλος, οι φωτογραφίσεις για τα νέα διαβατήρια ή τις ανανεώσεις είχαν σταματήσει μέχρι το Σεπτέμβριο, εξαιτίας της απαγόρευσης μετακίνησης μεταξύ των χωρών.

Γίνεται αντιληπτό ότι το διάστημα των τελευταίων επτά μηνών ήταν εξαιρετικά ζημιογόνο για τον κλάδο των Φωτογράφων, οι οποίοι δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους και αγωνιούν για τη διατήρηση των επιχειρήσεών τους. Η ανησυχία τους επιτείνεται ακόμα περισσότερο από τους φόβους που γεννά το δεύτερο επιδημιολογικό κύμα. Προκειμένου λοιπόν να στηριχθεί ο κλάδος στις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει, ζωτικής σημασίας είναι τα εξής μέτρα:

• Παράταση της μείωσης του ενοικίου της τάξης του 40% μέχρι και το τέλος του 2020.

• Μείωση προκαταβολής φόρου στο 50%.

• Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων (εκτός του Φ.Π.Α.) και έκπτωση 25% σε όσους πληρώνουν τις εισφορές τους κανονικά.

• Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών στο 50% μέχρι το τέλος του 2020.

• Ένταξη των επιχειρήσεων των Φωτογράφων στα μέτρα που έχουν ληφθεί αλλά και σε όσα σχεδιάζονται για τις πληττόμενες επιχειρήσεις.

• Πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό με ευνοϊκούς όρους, με εγγύηση του δημοσίου και επιδότηση του επιτοκίου.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί, εάν προτίθενται να λάβουν τα παραπάνω μέτρα για την ανακούφιση του κλάδου από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας».img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ