Αναρτήθηκε στις:04-06-20 16:26

Νομοσχέδιο ΥΠΑΑΤ: Σημεία ομιλίας Γ. Στύλιου για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα


Στη Βουλή μίλησε ο Γιώργος Στύλιος σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα. Ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στην σημασία του αγροδιατροφικού τομέα: Σας θυμίζω, ότι ο πολλαπλασιαστής απασχόλησης του πρωτογενούς τομέα είναι 4,7. Δηλαδή από κάθε νέο αγρότη, δημιουργούνται ακόμη 4,7 θέσεις εργασίας στην Ελληνική οικονομία. Υψηλός είναι και ο πολλαπλασιαστής της γεωργίας στο ΑΕΠ της χώρας, που ξεπερνά το 5. Μία ποσοστιαία αύξηση στη γεωργία δηλαδή, δημιουργεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 5%.

Στη συνέχεια, ο κ. Στύλιος αναφερόμενος στους συναδέρφους του Βουλευτές, τους έθεσε τα ακόλουθα ερωτήματα:

• Έχει πράξει η πολιτεία το χρέος της απέναντι στους Έλληνες παραγωγούς;

• Διασφαλίζει το μέλλον του κλάδου τους;

• Τους προστατεύει από τον αθέμιτο ανταγωνισμό;

• Πως και γιατί προέκυψαν οι παράνομες συμπεριφορές, όπως για παράδειγμα οι ελληνοποιήσεις;

• Ήταν αποκλειστική ευθύνη ή ολιγωρία του κράτους;

• Πως συμβαίνει η εγχώρια μας παραγωγή να μην επαρκεί ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση, αλλά ταυτόχρονα οι παραγωγοί μας να αναγκάζονται να πωλούν σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές;

Ο Βουλευτής επισήμανε ότι το 35% όσων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία είναι άνω των 65 ετών και η νέα γενιά δεν ακολουθεί. Ο αγροκτηνοτροφικός τομέας αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Οι διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές κάνουν τα πράματα ακόμη δυσκολότερα. Τόνισε ότι αυτή τη φθίνουσα πορεία οφείλουμε να την ανακόψουμε και για το λόγο αυτό απαιτούνται στοχευμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θωράκιση των παραγωγών μας και την ανάδειξή του πρωτογενούς τομέα έναν από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας.

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος αναφέρθηκε στις θετικές επιδράσεις του νομοσχεδίου όπως ενδεικτικά:

• Την πάταξη του φαινομένου του μιμητισμού και των παράνομων ελληνοποιήσεων. Έως σήμερα, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Βουλευτής, η επίπτωση για τον παραβάτη ήταν ένα χαμηλό διοικητικό πρόστιμο τις τάξης των 15.000€, το οποίο λόγω γραφειοκρατίας πληρωνόταν χρόνια μετά την παράβαση. Τώρα τα πρόστιμα φτάνουν τις 300.000€ έως και τις 600.000€. Παράλληλα οι ποινές φυλάκισης μπορούν να φτάσουν τα 3 με 5 έτη.

• Τη σύσταση Εθνικού Ηλεκτρονικού Μελισσοκομικού Μητρώου και της Ατομικής Μελισσοκομικής Ταυτότητας, για να στηρίξουμε τους πραγματικούς μελισσοκόμους και το εξαιρετικό ελληνικό μέλι.

• Την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.

• Την θετική επίδραση του του νομοσχεδίου ως προς τους ΓΟΕΒ ΤΟΕΒ. Η διαχείριση των υδάτων κάτω από τις συνθήκες της κλιματικής αλλαγή είναι προαπαιτούμενο για την προστασία του περιβάλλοντος αλλά και επιταγή της Νέας ΚΑΠ. Η μεταφορά των αρμοδιοτήτων στην τοπική αυτοδιοίκηση είναι ένα σωστό βήμα.

• Τη δυνατότητα στους ανέργους να απασχοληθούν εποχιακά σε αγροτικές εργασίες χωρίς τη στέρηση του επιδόματος.

Ο κ. Στύλιος τόνισε ότι μέσω του νομοσχέδιου δίνονται απτές λύσεις σε χρόνια προβλήματα: Οι φορείς τοποθετήθηκαν ιδιαίτερα θετικά για αυτό, ειδικά στο θέμα των ελληνοποιήσεων. Επιπλέον απόδειξη αποτελεί η αποδοχή του νομοθετήματος από δυο κόμματα της αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Στη συνέχεια ο κ. Στύλιος έθεσε τα ακόλουθα θέματα: Λύνει όλες τις παθογένειες του παρελθόντος το νομοσχέδιο; Δυστυχώς όχι. Είναι σωστό ότι οι ποινές γίνονται πολύ πιο αυστηρές αλλά δεν αρκεί από μόνο του. Απαιτείται μια σειρά ρυθμίσεων, που θα ξεκαθαρίσουν ποιος ή ποιοι φορείς θα επιθεωρούν κι εν συνεχεία θα βεβαιώνουν την παράβαση. Απαιτείται η διασύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων των αρμόδιων υπηρεσιών για τη διασταύρωση των ελέγχων. Ο Βουλευτής αναφέρθηκε στη νίκη της χώρας μας στη διαχείριση της πανδημίας και στην ανάγκη να κεφαλαιοποιήσουμε τη νίκη αυτή αναδεικνύοντας την αξία του brandname Ελλάδα. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε και να προστατεύσουμε τον πρωτογενή μας τομέα, επισήμανε καταλήγοντας.




img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ









img