Αναρτήθηκε στις:17-01-20 12:20

Τους έκαψε και τους τρείς…


Γράφει ο Δημήτρης Χαμπίπης*


Σε έναν πολιτικό φορέα που στην μετά Αντρέα εποχή μαστίζεται από την αγωνιώδη προσπάθεια και τον αθέμιτο ανταγωνισμό των επιγόνων για την ηγεσία θα άρμοζε να περισσεύουν οι λυκοφιλίες.

Υπάρχουν και νοήμονες στην δημοκρατική παράταξη και άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τις ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα και την ψυχοσύνθεση του καθ’ ενός από αυτούς ξεχωριστά.

Πρότεινε λέει η Φώφη Γεννηματά τους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ για την τιμητική θέση του προέδρου της δημοκρατίας και εύλογα διερωτάται κανείς ποιες μπορεί να ήταν οι πραγματικές της προθέσεις;

Προτείνοντας τρείς εντελώς διαφορετικές και ετερόκλητες προσωπικότητες πιο πολύ σύγχυση δημιούργησε παρά να προωθήσει κάποιον από αυτούς με αγνές προθέσεις και τελικά τους έκανε λαγούς στην στόχευση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Μια ηγετική προσωπικότητα σε μια και μόνο πρόταση θα έπρεπε να είχε εστιάσει και να την τεκμηριώσει ώστε να είναι σοβαρή και αξιόπιστη και με αυτήν να είχε ασχοληθεί η δημοκρατική παράταξη αν ήθελε πραγματικά να δεί κάποιο στέλεχος του χώρου στο ύπατο αξίωμα της δημοκρατίας μας.

-Η αναφορά στον Κώστα Σημίτη πολύ λιτή και εντελώς προσποιητή. Καμία περαιτέρω αναφορά στο τεράστιο έργο του, στις δυνατότητες, το διεθνές κύρος και την συγκριτική του υπεροχή σε σχέση με άλλους που είχαν αυτοπροταθεί η προταθεί.

Ίσως θα έπρεπε έστω και όψιμα να είχε δείξει λίγο σεβασμό και να είχε αποφύγει μια πρόταση που έγινε για τα μάτια του κόσμου και μόνο. Άλλωστε πως μπορεί να ήθελε να δει στην κορυφή της δημοκρατίας μας αυτόν που στα χρόνια της παντοδυναμίας του «δεν τον άφηνε σε χλωρό κλαρί». Ήταν πάντα η κυρία Φώφη ανάμεσα σε αυτούς που ασκούσαν στον Κώστα Σημίτη απαξιωτική δημόσια κριτική ταυτιζόμενη με τον γνωστό λούμπεν μηχανισμό των αυτοαποκαλούμενων προεδρικών. Αυτών δηλ. που προέκυψαν στην μετά Αντρέα εποχή ως ομάδα στήριξης του Άκη Τσοχατζόπουλου για την πρωθυπουργία και που λίγο νωρίτερα ο Αντρέας τους είχε αφορίσει μονοκονδυλιά.

Αν είχε ειλικρινείς προθέσεις τον Κώστα Σημίτη θα έπρεπε να είχε προτείνει μόνο, γιατί διαθέτει το know how και κυρίως γιατί είναι ήδη αποστρατευμένος από την ενεργό πολιτική κριτήριο που θα έπρεπε να δεσπόζει στην σεναριολογία μιας και πρόκειται για έναν θεσμό αποψιλωμένο παντελώς από αρμοδιότητες.

Τον πρότεινε για λόγους αβροφροσύνης και μόνο.

-Η αναφορά στον Βαγγέλη Βενιζέλο μόνο με ειδική ιατρική γνωμάτευση μπορούσε να εξηγηθεί.

Ίσως και αυτή η πρόταση θα έπρεπε να παρέλκει γιατί έξυνε πληγές, δημιουργούσε κραδασμούς και δίχαζε.

Πως άλλωστε η κυρία Γεννηματά πρότεινε κάποιον που μόλις προχθές πυροβόλησε στον κρόταφο εξ’ επαφής και τον αποστράτευσε βιαίως από την ενεργό πολιτική; Το προεδρικό δικαίωμα για την συγκρότηση του ψηφοδελτίου επικρατείας στην περίπτωση κορυφαίων στελεχών που κοσμούν την δημοκρατική παράταξη είναι κουρελόχαρτο. Ο ίδιος ο εκλογικός νόμος δίνει προβάδισμα σε διατελέσαντες πρωθυπουργούς και τους διορίζει στην συνέχεια βουλευτές χωρίς σταυρό προτίμησης. Δεν νομιμοποιείται η πρόεδρος ενός κόμματος ακόμη και αν το καταστατικό της δίνει την εξουσία να αποκλείει τον πρώην πρόεδρο του από την τιμής ένεκεν εκλογή του. Και σε καμία περίπτωση δεν την νομιμοποιεί να τον εκδιώκει από το σπίτι του με προσβλητικό και αγενέστατο τρόπο λέγοντάς του κατάφατσα «δεν κολλάει το δικό σου προφίλ με το δικό μας». Ταυτιζόμενη τότε με το προφίλ της νέας γάγγραινας του χώρου τους κλακαδόρους και αδιαφορώντας αν χιλιάδες στελέχη ανά την Ελλάδα «ντρέπονταν για την αρχηγό τους και έσκυβαν το κεφάλι».

Ίσως όμως ήταν η ώρα των τύψεων και της ανάγκης για απενοχοποίηση. Οι τύψεις είναι σαν τις ερινύες, τις υποχθόνιες θεές του σκότους και της κρίσης συνείδησης που κολλάνε σαν βδέλλες και τρώνε τα σωθικά αυταρχικών, αλαζόνων και αμετροεπών ανθρώπων.

Θα έπρεπε να είναι πολύ αφελής για να πιστεύει ότι μπορεί κάποτε ο Βαγγέλης Βενιζέλος όση ευγένεια και ανωτερότητα και αν επιδεικνύει απέναντι στους άφρονες παρακμιακούς του χώρου διαχρονικά να την συγχωρήσει κάποτε και σίγουρα η κυρία Φώφη δεν είναι.

Είναι «ηλίου φαεινότερο» ότι αν και εφ’ όσον ο Βαγγέλης Βενιζέλος είχε επιλεγεί σε καμία περίπτωση αυτό δεν θα οφειλόταν στην πρόταση της Φώφης Γεννηματά και του ΚΙΝΑΛ.

Απλούστατα γιατί αποτελεί από μόνος του μια ξεχωριστή συλλογικότητα.

Ενδόμυχα ούτε ζωγραφιστό δεν ήθελε να τον δει πρόεδρο της δημοκρατίας μας.

-Η αναφορά στον Γιώργο Παπανδρέου ήταν πιο απλουστευμένη μιας και στο ΚΙΝΑΛ ως επίγονοι που απαιτούν κληρονομικά δικαιώματα έχουν ντακιμιάσει. Είναι όμως και αυτός άσπονδος φίλος γιατί γνωρίζει τις πραγματικές προθέσεις του. Μετά τον εξωστρακισμό του Βαγγέλη Βενιζέλου νοιώθει πλέον καυτή την ανάσα του Γιώργου Παπανδρέου που δεν θα ησυχάσει αν δεν πάρει την ρεβάνς. Στην πρώτη ευκαιρία είναι απολύτως βέβαιο ότι θα την κατασπαράξει. Και αυτήν την φορά ο λούμπεν μηχανισμός των κλακαδοπροεδρικών θα της γυρίσει την πλάτη.

Τον πρότεινε μόνο για να τον ξεφορτωθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως απόλυτα κυρίαρχος του πολιτικού παιχνιδιού δεν είχε καμία όρεξη να εμπλακεί σε ατελέσφορους εσωκομματικούς τριγμούς με τρία κορυφαία στελέχη που διαχέουν διαχρονικά μια τοξικότητα που διαπερνά όλο το φάσμα του κεντροαριστερού χώρου.

Εστίασε κυρίως στα βασικά κριτήρια να μην είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο και να είναι θηλυκού γένους. Κριτήρια που ο ίδιος εξ’ αρχής είχε θέσει.

Να ευχόμαστε και να προσευχόμαστε να μην έκανε λάθος επιλογή.

Και κυρίως να μην έχουμε έξαρση του συγκρουσιακού κλίματος που τελευταία ο εξ ανατολών γείτονας δημιουργεί. Είναι γνωστός ο ύπουλος και ραδιούργος τρόπος που η Τουρκία κινείται και διεκδικεί τις επεκτατικές της βλέψεις. Το 1974 όταν η δημοκρατία μας ήταν πληγωμένη και νωχελική βρήκε την ευκαιρία για την επέμβαση στην Κύπρο.

Σε κάθε περίπτωση θα βρεθούμε τελείως ακέφαλοι και στο έλεος του Ερντογάν. Μιας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν φημίζεται για τις διπλωματικές περγαμηνές και το διεθνές κύρος του, η δε κυρία Σακελλαροπούλου με μηδενική πολιτική εμπειρία, και χωρίς να την ξέρει ούτε ο θυρωρός της πολυκατοικίας της θα είναι «ωσεί παρούσα».

*Ο Δημήτρης Χαμπίπης είναι οικονομολόγοςimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ