Αναρτήθηκε στις:19-11-19 19:48

Κατά πόσο υλοποιούνται οι υποσχέσεις των υπευθύνων;


Μερικές σκέψεις με αφορμή το συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Άρτα


Της ΣΟΦΙΑΣ ΚΑΣΕΛΟΥΡΗ


Συνέδριο από όσα γνωρίζουμε είναι ένας όρος γενικός που χρησιμοποιείται σε διάφορες περιπτώσεις και σημαίνει συγκέντρωση ανθρώπων για να συζητήσουν διάφορα θέματα, να παρουσιάσουν προτάσεις και να πάρουν αποφάσεις προς υλοποίηση.

Πάντα μου άρεσε να παρακολουθώ διάφορα συνέδρια, ιατρικά, επιστημονικά, πνευματικά, κοινωνικά και πολιτικά. Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα είχε την περιέργεια να πληροφορηθώ αν το συνέδριο είχε αποτέλεσμα και αν υλοποιήθηκαν οι υποσχέσεις των υπευθύνων. Στις περιπτώσεις των περιπτώσεων διαπίστωνα μετά λύπης μου, ότι τα συνέδρια έμεναν μόνο στα γεύματα και τα χειροκροτήματα των εισηγητών.

Το φετινό καλοκαίρι και μετά από τρία χρόνια, όπου στο χωριό μου είχε πραγματοποιηθεί το 3ο συνέδριο μετακινούμενης κτηνοτροφίας ρώτησα με ενδιαφέρον τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού για τα αποτελέσματα του συνεδρίου. Η απάντησή του ήταν αποκαρδιωτική: «Πολλά επίσημα πρόσωπα, πολλοί σύνεδροι, ψητές προβατίνες στα τραπέζια, τσαλαφούτια, υπέροχο περιπατητικό διήμερο στα ωραία μας, παρθένα, μέρη, φαγοπότι, χορός και όλα επί χάρτου».

Στο πρόσφατο συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας υπό την διοργάνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και την ειδική Συνοδική Επιτροπή της για θέματα θρησκευτικού τουρισμού παρακολούθησα κι εγώ με μεγάλο ενδιαφέρον την ένταξη και τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ την τρίτη ημέρα παρακολούθησα την πολυαρχιερατική θεία λειτουργία στον Άγιο Μάξιμο.

Πολλά ακούσαμε, πολλά είδαμε και είναι πολύ σημαντικό μετά από ένα τέτοιο συνέδριο και ένα σπουδαίο γεγονός για την τοπική μας κοινωνία, όπως αρκετές φορές γράφτηκε και τονίσθηκε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να γίνεται και ο απολογισμός προκειμένου να βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα ώστε να αποτρέπονται διάφορες αστοχίες.

Από την Ιερά Μητρόπολη Άρτης δόθηκε πραγματικά μια υπέρμετρη δημοσιότητα σε ένα συνέδριο που ελάχιστα ανέδειξε την Άρτα ως Βυζαντινή μητρόπολη της Ηπείρου, για να μην πούμε ότι την υποβάθμισε, σύμφωνα και με εκτιμήσεις πολλών παρισταμένων.

Όντως, σε πανηγυρικό κλίμα και με την παρουσία του αρχιεπισκόπου για την προβολή της Άρτας είδαμε ένα τρίλεπτο βιντεάκι πραγματικά πάρα πολύ φτωχό και με πάρα πολλές παραλείψεις. Δεν είναι μόνο δική μου διαπίστωση αλλά πάρα πολλών ανθρώπων ότι στη μοναδική εισήγηση της εναρκτήριας συνεδρίας θα ήταν πρέπον και λογικό να αφορούσε την οικοδέσποινα Άρτα και τα μνημεία της αντί της Θεσπρωτίας. Οι χαιρετισμοί ήταν πολλοί και μεγάλης διάρκειας. Κούρασαν αφάνταστα τον κόσμο με αποτέλεσμα αρκετοί εκ των συνέδρων, συμπεριλαμβανομένου και του αρχιεπισκόπου να αποχωρήσουν από την υπόγεια αίθουσα χωρίς να ακούσουν τον μοναδικό εισηγητή της βραδιάς του συνεδρίου, πατέρα Μεθόδιο, από την Μητρόπολη Θεσπρωτίας. Περιμέναμε να ακούσουμε σοβαρές και επιστημονικά τεκμηριωμένες εισηγήσεις από ειδικούς και έμπειρους επιστήμονες, γνώστες του αντικειμένου. Να κατατεθούν προβληματισμοί και προτάσεις προς συζήτηση.

Πληροφορηθήκαμε ότι συμμετείχαν περίπου 150 κληρικοί, πρεσβυτέρες, συνοδοί και ότι επισκέφθηκαν την Πρέβεζα και τα Ιωάννινα. Απαραίτητη η ξενάγηση, αλλά φτωχή και περιορισμένη στην πλούσια σε Βυζαντινά μνημεία Άρτα.

Απορίες


Επειδή καθημερινά κάποιοι άνθρωποι συζητούν τις απορίες που καίνε την πόλη, ακούσαμε και αυτό: Γιατί δεν επιλέχθηκε για την πραγματοποίηση του συνεδρίου η σύγχρονη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο, διότι θα ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι σύνεδροι και οι προσκεκλημένοι να απολαύσουν μια άνετη αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων, αλλά ταυτόχρονα να περιδιαβούν τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης και να θαυμάσουν στο πίσω μέρος του Πνευματικού Κέντρου και το μεγάλης ιστορικής και Βυζαντινής σπουδαιότητας Κάστρο.

Επίσης είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι στο έντυπο που διανεμήθηκε στους συνέδρους (προϊόν Δήμου Αρταίων και Ιεράς Μητροπόλεως) απουσίαζαν σημαντικά Βυζαντινά μνημεία ενώ περιλαμβάνονταν σύγχρονοι ναοί όπως ο Άγιος Μάξιμος και ο Άγιος Θεράποντας. Βέβαια θα μπορούσε να πει κάποιος ότι στους ναούς αυτούς υπάρχουν αντίγραφα της Παναγίας Παραμυθιάς και της Εσφαγμένης αντίστοιχα, όμως γνωρίζουμε ότι ο θρησκευτικός τουρισμός δεν στηρίζεται στα αντίγραφα αλλά στα πρωτότυπα και αυθεντικά κειμήλια. Ο κόσμος έρχεται στην Άρτα για να προσκυνήσει την Λάρνακα της Αγίας Θεοδώρας, να θαυμάσει το μεγαλούργημα της Παρηγορήτισσας, να διαβεί το κατώφλι του κοντινού μοναστηρίου της Κάτω Παναγιάς, να μυηθεί στην μυσταγωγία του Βυζαντινού ναού της Παναγίας των Βλαχερνών και να περπατήσει στις ράχες του ιστορικού γεφυριού θαυμάζοντας τον ποταμό Άραχθο.

Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς


Την μεθεπόμενη ημέρα του συνεδρίου, με μια φίλη επισκεφθήκαμε την Ιερά Μονή Κάτω Παναγιάς για να προσκυνήσουμε.

Η Κάτω Παναγιά, ως γνωστόν, είναι ένα ενεργό μοναστήρι που μας παραπέμπει στην εποχή του Δεσποτάτου, έργο της μετανοίας του Δεσπότη Μιχαήλ, συζύγου της οσίας Θεοδώρας (1225). Λυπηθήκαμε αφάνταστα όταν πληροφορηθήκαμε ότι οι σύνεδροι δεν επισκέφθηκαν το μοναστήρι της Κάτω Παναγιάς. Τί παράλειψη, αλήθεια, ήταν αυτή και τί κρίμα που η Αγία Ηγουμένη, Χαριτίνη, και η συνοδεία της έστρωσαν τα γιορτινά αναμένοντας τους υψηλούς επισκέπτες;

Για το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο


Μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τεθεί σε σοβαρή βάση η παράδοση του ναού στην Μητρόπολη για λειτουργική χρήση ενώπιον όλων των αρχόντων και φορέων ήταν να γίνει το πολυαρχιερατικό συλλείτουργο στην Παρηγορήτισσα και όχι στον Άγιο Μάξιμο. Το θέμα θα είχε μεγάλη βαρύτητα.

Γράφτηκε σε εφημερίδα της πόλης πριν και μετά το συνέδριο πως για την πόλη της Άρτας το γεγονός του συνεδρίου αποτελεί αιτία της ανάδειξής της ως πόλης που θα ελκύει επισκέπτες. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί αυτό όταν σχεδόν ολόκληρη ημέρα αφιερώθηκε στις πόλεις Πρέβεζα και Ιωάννινα; Αλήθεια, τον συγκεκριμένο αρθρογράφο δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι την συνέντευξη την συντόνισε ένας Γιαννιώτης δημοσιογράφος; Δεν τον απασχολεί που την καλλιτεχνική ευθύνη την είχε ένας άγνωστος για την Άρτα καλλιτέχνης;

Οι Ρώσοι προσκυνητές


Αξιέπαινη η πρωτοβουλία του δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, να τιμηθεί ο κ. Μουζενίδης (μεγάλος Ρώσος τουριστικός πράκτορας), όμως πως μπορεί να βοηθήσει αυτή η βράβευση όταν έχουμε την απαγόρευση από την Ρωσική Εκκλησία στους πιστούς της να επισκεφθούν την Άρτα. Μάλιστα στην συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του πατριάρχη, μητροπολίτης Ρόδου, αφού καταδίκασε τέτοιες απαγορεύσεις, επισήμανε ότι όντως οι εισροές των Ρώσων έχουν μειωθεί κατά πολύ.

Ο Οικουμενικός πατριάρχης


Στον μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό του ο οικουμενικός πατριάρχης τόνισε, μεταξύ άλλων, για το 4ο θρησκευτικό συνέδριο: «Ο θρησκευτικός τουρισμός είναι πολυδιάστατο φαινόμενο και απηύθυνε έκκληση προς όλους τους υπεύθυνους για την προσκυνηματική αξιοποίηση των μνημείων οργανώνοντας τις επισκέψεις με πρώτο κριτήριο την πνευματική ωφέλεια των προσκυνητών».

Είπαμε στην αρχή ότι καλά είναι όλα τα συνέδρια αλλά το θέμα είναι κατά πόσο υλοποιούνται τα πορίσματα και οι προτάσεις. Αναφέρω χαρακτηριστικά το συνέδριο θρησκευτικού τουρισμού στην Ιταλία το 2016 και στο οποίο συμμετείχε και ο Δήμος Αρταίων καθώς αφορούσε και την πόλη της Άρτας λόγω των ΑγγελοΚομνηνοδουκάδων 9. Δεν γνωρίζουμε τα αποτελέσματα…

Προτάσεις


Να δοθούν οικονομικά κίνητρα στους ιδιώτες επαγγελματίες να δραστηριοποιηθούν κοντά σε αυτά εστιατόρια, καταστήματα, σουβενίρ, χώροι στάθμευσης και εκθέσεις τοπικών προϊόντων.

Ας απομακρυνθούν επιτέλους οι περιφερόμενοι από το ιστορικό Γεφύρι.

Δώστε εναλλακτικούς τρόπους στις μετακινήσεις στα μνημεία μας (δημιουργία πολιτιστικού μονοπατιού με ανοικτό λεωφορείο ή τρενάκι ξενάγησης).

Πότε αλήθεια θα ανοίξουμε ορίζοντες;

Κλήρος και λαός να προσεύχεται και λαμπάδες να ανάβουν στον περιφερειάρχη γιατί δεύτερος Καχριμάνης δεν θα ξαναπεράσει από την Ήπειρο. Κύριε περιφερειάρχα βγάλτε μας από την απομόνωση! Και ας μην παρακαλούμε τον κ. Μουζενίδη να μας στέλνει κι εμάς κανένα λεωφορειάκι με τουρίστες!img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ