Αναρτήθηκε στις:08-11-19 15:06

Ερώτηση Χρ. Γκόκα για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων


Ερώτηση προς τους Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη και Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα,Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη και Υγείας κ. Βασίλειο Κικίλια, για τις παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων κατέθεσε μαζί με άλλους Βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Χρήστος Γκόκας, βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ν. Άρτας.

Στη ερώτηση, αναφέρεται στο καθημερινό φαινόμενο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενοι από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.

Τονίζει ότι, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αυτά αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.

Πέραν του σοβαρού κινδύνου για την υγεία και τη ζημία των Ελλήνων παραγωγών, καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα, επισημαίνει ότι εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα αυτά πωλούνται στην τιμή των ελληνικών χωρίς βέβαια να ανταποκρίνονται στην ποιότητα των αντίστοιχων ελληνικών προϊόντων.

Αναφέρει τέλος, ότι παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ερωτά τους Υπουργούς, για τις ενέργειές τους προς τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση των παρανόμως ελληνοποιηθέντων προϊόντων καθώς και για τις παρεμβάσεις των αρμοδίων Υπουργών στη διαδικασία των ελέγχων και της δημοσίευσης στο καταναλωτικό κοινό των “ελληνοποιήσεων” αγροτικών προϊόντων με στόχο την προστασία παραγωγών, καταναλωτών και εμπόρων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Κύριοι υπουργοί, σάλο προκαλούν σε ολόκληρη τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, οι μαζικές ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων, τα οποία μάλιστα σε πολλές των περιπτώσεων απειλούν την δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, καθημερινό είναι το φαινόμενο όπου τόνοι αγροτικών προϊόντων προερχόμενα από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διακινούνται στην ελληνική αγορά φέροντας ελληνική ταυτότητα.

Οι περιπτώσεις αθέμιτων εμπορικών πρακτικών και διαρκούς παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας είναι πολυάριθμες με ευθεία οικονομική ζημία των Ελλήνων παραγωγών καθώς τα προϊόντα τους παραμένουν αδιάθετα. Επιπλέον, εξαπατώνται οι καταναλωτές, καθώς τα προϊόντα που πωλούνται ως ελληνικά τιμολογούνται και ως ελληνικά με αποτέλεσμα η τιμή να μην ανταποκρίνεται στην πραγματική ποιότητά τους.

Όπως ήδη αναφέρθηκε, ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος καθώς τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα προέρχονται από χώρες όπου γίνεται ευρεία χρήση ισχυρών φυτοφαρμάκων, τα οποία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε. έχουν απαγορευθεί ως επιβλαβή.

Παρόλο που ο ΕΦΕΤ έχει ξεκινήσει ήδη να εντατικοποιεί τις παρεμβάσεις του και να δίνει στη δημοσιότητα παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων προκειμένου να ενημερώνεται το καταναλωτικό κοινό, οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται χαρακτηρίζονται μάλλον ανεπαρκείς. Παραγωγοί και ιδίως κτηνοτρόφοι ζητούν να συμμετέχουν και αυτοί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τονίζουν ότι οι έλεγχοι πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά δύο μήνες.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί,

1. Ποιος είναι ο σχεδιασμός σας για τους ελέγχους, την προστασία των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών από τις «ελληνοποιήσεις» αγροτικών προϊόντων;

2.Πώς το Υπουργείο διασφαλίζει την προστασία της δημόσιας υγείας από τους κινδύνους που εγκυμονεί η διακίνηση εδώδιμων προϊόντων τα οποία έχουν καλλιεργηθεί με τη χρήση μη εγκεκριμένων φυτοφαρμάκων;».



img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ