Αναρτήθηκε στις:07-10-19 11:34

Υποψήφιο για φιλοξενία μεταναστών το ΚΕΝ Άρτας


Υποψήφιο για να δεχθεί μετανάστες εμφανίζεται το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων στην Άρτα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Τουλάχιστον 11 είναι τα υποψήφια κενά ή ανενεργά στρατόπεδα, στα οποία θα μεταφερθούν οι μετανάστες που δεν δικαιούνται άσυλο ή η αίτηση των οποίων απορρίπτεται.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, από τα 11 αυτά, τα δύο συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να μετατραπούν άμεσα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, ώστε να φιλοξενούνται οι πρόσφυγες μέχρι να επιστρέψουν στη χώρα καταγωγής ή την τρίτη χώρα από την οποία έφτασαν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα επιχειρηθεί αύξηση των επιστροφών των παράτυπων μεταναστών καθώς τα τελευταία 4,5 χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ο αριθμός τους ήταν μόλις 1.806. Η προσπάθεια που θα κάνει το υπουργείο είναι να φτάσει ο αριθμός των επιστροφών στους 10.000 πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2020. Μόνο τη φετινή χρονιά έχουν έρθει στην Ελλάδα πάνω από 45.600 πρόσφυγες -μετανάστες από τους 77.400 συνολικά που εισήλθαν στην Ευρώπη από ολόκληρη τη Μεσόγειο.

Τα τελευταία χρόνια λειτουργούν στην Ελλάδα οκτώ κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, σε Ταύρο (Πέτρου Ράλλη-Διεύθυνση Αλλοδαπών), Αμυγδαλέζα, Κόρινθο, Παρανέστι Δράμας, Ξάνθη, Φυλάκιο Ορεστιάδας, Μόρια Λέσβου και Κω. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει ήδη στείλει έγγραφο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να προτείνει στρατόπεδα εγκαταλελειμμένα ή άλλους στρατιωτικούς χώρους ούτως ώστε να τους μετατρέψει σε κλειστούς χώρους για να κρατούνται οι μετανάστες που αναμένεται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.

Τα υποψήφια στρατόπεδα τα οποία ενδέχεται να «ενεργοποιηθούν» εφόσον αρχίζουν να «γεμίζουν» τα ήδη υπάρχοντα είναι, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, τα εξής:

- Πυροβολικού – Θήβα

- Μηχανικού – Ναύπλιο

- 9ο Σύνταγμα Πεζικού – Καλαμάτα

- 547/ΑΜ Τάγμα Πεζικού – Ρέθυμνο

- 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων – Μεσολόγγι

- 1ο Σύνταγμα Πεζικού ΔΙΚΕ – Τρίπολη

- Υγειονομικού – Άρτα

- Εφοδιασμού – Μεταφορών – Σπάρτη

- 586 Μηχανοποιημένο Τάγμα Πεζικού – Γρεβενά

- Υλικού Πολέμου – Λαμία

- Διακλαδικό Κέντρο – Τρίπολη

Από αυτά τις περισσότερες πιθανότητες για να ανοίξουν άμεσα συγκεντρώνουν τα στρατόπεδα της Σπάρτης και του Ναυπλίου, εφόσον γεμίσουν τα οκτώ υπάρχοντα προαναχωρησιακά κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως αν κριθεί απαραίτητο θα μετατραπούν και άλλα στρατόπεδα σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και αυτό θα γίνεται σταδιακά στην περίπτωση που παρατηρείται υπερπληθυσμός στα υφιστάμενα.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ