Αναρτήθηκε στις:17-09-19 11:20

Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων στη Μεσούντα


Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2019 πραγματοποιήθηκε στη Μεσούντα η 31η Συνάντηση Ορειβατικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας και Ηπείρου. Ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων Χρήστος Χασιάκος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση και παραβρέθηκε στην εκδήλωση όπου και τους καλωσόρισε.

Για τον Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ήταν ιδιαίτερη τιμή που επελέγη η Μεσούντα ως τόπος σύναντησής τους. Η Μεσούντα είναι ένα χωριό με φιλόξενους κατοίκους, με φυσικές ομορφιές, με δάση ελάτης και καστανιάς περιμετρικά του χωριού και γνωστό από την Νεώτερη Ελληνική Ιστορία και δη του Εμφυλίου Πολέμου (1946-1949). Εκεί κοντά στην Μεσούντα και στον Αχελώο Ποταμό στην χαράδρα του Φάγκου, ο Άρης Βελουχιώτης άφησε την τελευταία του πνοή.

Οι ορειβάτες ναι μεν ασχολούνται με αυτό που κάνουν και τους ευχαριστεί, αλλά η παρουσία του Δημάρχου Χρήστου Χασιάκου, του Αντιδημάρχου Ευάγγελου Τσιάτσιου και του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Μεσούντας Αποστόλη Ντζουμανίκα ήθελε να καταδείξει ότι αναγνωρίζουν πως οι ορειβάτες είναι φορείς για την διαφήμιση της περιοχής και κήρυκες για την προστασία του περιβάλλοντος. Επιπλέον η παρουσία τους δίνει ζωή σε απομακρυσμένα ορεινά χωριά της περιοχής μας.

Ο Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων επιζητά την συνεργασία τους, ιδιαίτερα με τον Ορειβατικό Σύλλογο Άρτας, για την καταγραφή και την ανάδειξη των παλαιών μονοπατιών.

Η προστασία του περιβάλλοντος σήμερα ρυθμίζεται με την υπάρχουσα Νομοθεσία. Παλαιότερα όπως καταδεικνύεται από την Αρχαία Ελληνική Μυθολογία η προστασία του περιβάλλοντος εμμέσως είχε ενσωματωθεί στην θρησκεία και την ηθική εκείνων των πολιτών. Οι θεοί ήταν προστάτες των ποταμών, των δασών και των πηγών. Και οι άνθρωποι γνώριζαν τα ονόματα των θεών που τα προστάτευαν.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, οι 150 περίπου ορειβάτες γέμισαν τα καφενεία και τις ταβέρνες του χωριού. Κατασκήνωσαν στο προαύλειο του Δημοτικού Σχολείου, στο προαύλειο του Ι. Ναού Αγίου Νικολάου και στο προαύλειο του Παρεκκλησίου της Κοιμήσεως Θεοτόκου, σε ένα ύψωμα πάνω από το χωριό.

Την Κυριακή το πρωί κατά ομάδες υλοποίησαν την προγραμματισμένη ορειβασία για την Φρούσια και τον Κοκκινόλακο.

Ήταν ένα διήμερο ευχάριστο για τους ντόπιους και για τους επισκέπτες ορειβάτες.
img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ