Αναρτήθηκε στις:12-09-19 15:24

Η παρουσία της Άρτας στη ΔΕΘ


O «Μ» επισκέφθηκε την 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης η οποία σημειώνει μεγάλη επισκεψιμότητα. Πολλά επιμελητήρια της χώρας ανέδειξαν επιχειρηματικές δραστηριότητες των Νομών τους, δίνοντας καθαρά αναπτυξιακό χαρακτήρα και παρουσιάζοντας προϊόντα σε εγχώριους και διεθνείς επισκέπτες. Το Επιμελητήριο Άρτας συμμετείχε στη ΔΕΘ με επτά επιχειρήσεις: Αγροτικός Συνεταιρισμός Εκμεταλλεύσεως Ακτινιδίων Άρτας «ΑΣΕΑ», Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Άρτας, Α. Φώτης-Φ. Φώτης Ο.Ε. (Πετροτεχνική), Βασίλειος Γείτονας και ΣΙΑ Ε.Ε. Ιχθυοτροφικές επιχειρήσεις, Κέφης ΑΕ (Προϊόντα Φυσικής Διατροφής), Μεσσίνας Απόστολος (Γλυκά του Κουταλιού), Τσαμπάς Αλέξανδρος (Συσκευαστήριο).

Οι επιχειρήσεις του Επιμελητηρίου Άρτας είναι τοποθετημένες στο περίπτερο 3 της Έκθεσης, μαζί με άλλα Επιμελητήρια όπως της Πρεβέζης και της Κέρκυρας. Κατά την παρουσία μας εκεί είδαμε ικανοποιητική συμμετοχή από τους επισκέπτες οι οποίοι μπορούσαν να προμηθευτούν φυλλάδια για τις δράσεις του Επιμελητηρίου, καθώς και τα προϊόντα των συμμετεχόντων.

Ενημερωθήκαμε για την παραγωγή ακτινιδίων ότι ουσιαστικά διαθέτει πάνω από 4.000 τόνους ακτινιδίων με δυνατότητα η ποσότητα να γίνει ακόμα μεγαλύτερη. Μας είπαν ότι η φιλοδοξία τους είναι η διατήρηση και μεγιστοποίηση της ήδη πολύ καλής ποιότητας ακτινιδίων. Επιπροσθέτως, μας δόθηκαν φυλλάδια από την Frutoexport και την Fitotechniki, που εδράζουν στη Φιλοθέη Άρτας.

Χρώματα και γεύσεις στη γωνιά των γλυκών του κουταλιού Μεσσίνα, με ντεκόρ πανδαισία. Την παράσταση θα μπορούσαν να κλέψουν τα ιχθυοτροφικά προϊόντα Γείτονας αλλά και τα Κοτόπουλα Άρτας. Γενικά όλες οι επιχειρήσεις είχαν καλή παρουσία που κέντριζε το ενδιαφέρον των επισκεπτών. Ακόμη, γευτήκαμε λουκάνικα από το Τεμέτερον του Επιμελητηρίου Πρεβέζης, το οποίο έχει πρατήριο και στην Άρτα. Ενημερωθήκαμε για το έργο EUKREAS το οποίο χρησιμοποιεί ευφυή συστήματα διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας για προηγμένη ιχνηλασιμόττα του Ηπειρωτικού κρέατος.

Είναι σημαντικό όμως να γνωρίζουμε και τα του τόπου μας. Στο Νομό μας δραστηριοποιούνται περίπου 4.500 επιχειρήσεις εκ των οποίων 38% είναι εμπορικές, 28% μεταποιητικές και 34% παροχής υπηρεσιών. Όπως αναφέρεται από το Επιμελητήριο, στην ακμή της τοπικής μας οικονομίας βρίσκονται επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στα Τρόφιμα/Ποτά, Δομικά/Οικοδομικά Υλικά, Μεταποίηση και Ανακύκλωση Υλικών. Πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις παρουσιάζουν σημαντικές εξαγωγικές επιδόσεις, οι οποίες φθάνουν έως την Άπω Ανατολή.

Ακόμη το Επιμελητήριο Άρτας υπογραμμίζει τις ευκαιρίες ανάπτυξης και τις δυνατότητες προϊόντων όπως ο αγροτουρισμός, ο οικοτουρισμός, ο θρησκευτικός και αθλητικός τουρισμός. Κατά την επίσκεψή μας βρήκαμε ένα φυλλάδιο του ξενώνα Κυψέλη, που βρίσκεται στα Τζουμέρκα Άρτας. Θα θέλαμε περισσότερες τέτοιες μονάδες να διαφημίζονται σε διεθνείς εκθέσεις.

Για τους ενδιαφερόμενους βασικό εργαλείο αποτελεί ο ιστότοπος του www.e-artas.gr. Για τις τοπικές επιχειρήσεις, υπάρχει ο Επιχειρηματικός Οδηγός, για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο προϊόντων υπάρχει το www.artamarket.gr και τις υπηρεσίες τουρισμού το www.visitarta.gr.

Η Ινδία τιμώμενη χώρα στη φετινή ΔΕΘ


Μετά την επιτυχημένη αφιέρωση της περσινής ΔΕΘ στις ΗΠΑ, φέτος τιμώμενη χώρα είναι η Ινδία. Ο «Μ» παρευρέθηκε στο περίπτερο που φιλοξενούνται έμποροι από την Ινδία. Ένα περίπτερο που έχει κατακλυστεί από χρώματα, ινδικές θεότητες και οτιδήποτε έχει σχέση με την μαγευτική Ινδία.

Μεγάλη εντύπωση μας έκανε το γεγονός ότι δραστηριοποιείται Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Οικονομίας στη χώρα μας. Ο νεοσύστατος αυτός φορέας καλύπτει το κενό που υπήρχε δρώντας για την διασφάλιση και προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών.

Τα μέλη του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου είναι επαγγελματίες και επιστήμονες, οι οποίοι συνέπραξαν με σκοπό να φέρουν πιο κοντά τις δύο χώρες εμπλουτίζοντας την οικονομία, τον πολιτισμό, την ιστορία και τις παραδόσεις.

Το Ελληνο-Ινδικό Επιμελητήριο είναι πλέον αναγνωρισμένο από τα υπουργεία Εμπορίου, Εθνικής Οικονομίας και Εξωτερικών και λειτουργεί ως ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Στόχος είναι η ανάπτυξη και η διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας μέσα από τις παρακάτω υπηρεσίες:

• Επαφές επιχειρηματικών και εμπορικών συναλλαγών

• Συμμετοχή σε εμπορικές αποστολές

• Συμμετοχή σε συνέδρια και εκδηλώσεις

• Συμμετοχή σε ομάδες εργασίας

• Ανάπτυξη διμερών οικονομικών σχέσεων

Ένα πολύ σημαντικό νέο για την προώθηση των προϊόντων μας στην αγορά της Ινδίας. Ευχή του «Μ» είναι να ανοίξει και αυτή η αγορά για τα Ηπειρωτικά προϊόντα και, γιατί όχι, να φιλοξενηθούν στην ετήσια έκθεση της Άρτας, όπως και εμείς σε αντίστοιχες σε πόλεις της Ινδίας.img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ