Αναρτήθηκε στις:10-09-19 12:21

Συνάντηση Αρχιεπισκόπου Καναδά και δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων Χρ. Χασιάκου


Το Σάββατο, στις 7 Σεπτεμβρίου 2019, λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του οικισμού Μακρυκάμπου της Τοπικής Κοινότητας Λεπιανών, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Καναδά κ. Σωτήριος (Αθανασούλας), ο οποίος γεννήθηκε το 1936 στον οικισμό Μακρυκάμπου.

Συνλειτούργησε με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Άρτας κ. Ιγνάτιο, τον Πανοσιολογιώτατο κ. Θεολόγο και τους Ιερείς Σπυρίδωνα Σιάχαλο και Κωνσταντίνο Μπούρη.

Ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστος Χασιάκος είχε παρευρεθεί και άλλες φορές όταν έρχονταν στον Άγιο Νικόλαο να λειτουργήσει μία φορά τον χρόνο και να τελέσει μνημόσυνο στους γονείς του και τους συγγενείς του που έχουν πεθάνει. Στον κ. Χασιάκο έκανε εντύπωση το περιεχόμενο του κηρύγματός του και η απλότητα του λόγου του. Με ωραίο παράστημα με ήρεμη, μειλίχια και σταθερή φωνή απευθύνθηκε στο πλήρωμα της εκκλησίας και μίλησε για την καθαρότητα του σώματος και της ψυχής και την ταπεινότητα.

Επιγραμματικά είπε τα εξής:

«Καθαρότητα του σώματος υπάρχει όταν αποφεύγουμε το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το ποτό. Καθαρότητα ψυχής θα έχουμε όταν μπορέσουμε να αγαπήσουμε ακόμη και τον εχθρό μας. Για την ταπεινότητα να έχετε σαν παράδειγμα την Παναγία. Επελέγη να γεννήσει τον Χριστό. Δεν πήγε να βρει τις γειτόνισσες της και να πει ότι εγώ θα γεννήσω τον Χριστό και θα κάνετε ό,τι σας πω εγώ από εδώ και πέρα. Πουθενά στα Ευαγγέλια δεν αναφέρεται ότι αναμείχθηκε στο έργο της διδασκαλίας του Ιησού ή των μαθητών του. Να την έχετε σαν παράδειγμα προς μίμηση. Εγώ είμαι ένα χωριατόπαιδο. Δεν τα ξέρω όλα. Και θέλω και εσείς να μην κάνετε τους ξερόλες».

Μετά την λειτουργία και το Τρισάγιο στο Νεκροταφείο του Μακρυκάμπου όλοι κάθισαν στο καφενείο της Εκκλησίας για καφέ και μετά για φαγητό. Οικοδεσπότης ήταν ο Αρχιεπίσκοπος.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος ήταν ευδιάθετος και στοργικός. Μίλησε για την περίοδο της ζωής του που υπηρετούσε στην Μητρόπολη Άρτας. Θυμήθηκε μία περιοδεία που έκανε στα ορεινά της Άρτας ως κατώτερος κληρικός που συνόδευε τον Δεσπότη Άρτας, εκείνης της εποχής, ο οποίος πήγαινε καβάλα στο άλογο και οι της συνοδείας του πεζή. Την περιέγραψε ως εξής:

«Το άλογο περπατούσε σε δύσκολη διαδρομή, δυστροπούσε στον δρόμο και καθιστούσε ανασφαλή τον επιβάτη. Ο αγωγιάτης προσπαθούσε να ηρεμήσει το άλογο. Κάποιος της συνοδείας ρώτησε τον αγωγιάτη: -Τι έπαθε το άλογο; Και εκείνος απάντησε: - Έχει τον διάβολο καβάλα». Άλλο εννοούσε ο αγωγιάτης, άλλο κατάλαβε ο ερωτών.

Το κλίμα που επικράτησε σε αυτή την «υψηλή» επίσκεψη απέδωσε η κα Παναγιώτα σύζυγος του Βασιλείου Δοσούλα όταν είπε στον Αρχιεπίσκοπο: «Για εμάς σήμερα είναι γιορτή. Είναι Πάσχα».

Τον περιμένουμε να μας ξαναέρθει με μεγάλη χαρά, ανέφεραν ο δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων και οι κάτοικοι του χωριού.

img

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ