Αναρτήθηκε στις:22-05-19 13:04

To μαθηματικό κουίζ των δημοτικών εκλογών της Κυριακής


Γράφει ο Αντώνης Κολιάτσος


Διαπιστώνοντας το ρευστό προεκλογικό κλίμα, οι Αρτινοί υποψήφιοι δήμαρχοι συμφώνησαν να επισκεφτούν επώνυμο μέντιουμ, προκειμένου να προβλέψει τη σειρά επιτυχίας τους στις εκλογές της Κυριακής. Η απάντηση που πήραν ήταν ότι την πρόβλεψη θα την έχουν, μετά την επικοινωνία που θα έχει (το μέντιουμ) με το πνεύμα του μεγάλου μαθηματικού της αρχαιότητας, του Διόφαντου του Αλεξανδρέως. Πράγματι μετά την επικοινωνία, το μέντιουμ τους λέει ότι η σειρά επιτυχίας, είναι το πόσο τυχερός είναι ο καθένας σας… Ωστόσο το πνεύμα ζητάει να παίξετε το ακόλουθο παιχνίδι:

1) Να καθίσετε στις ισάριθμες αριθμημένες καρέκλες του σαλονιού μου, όπου η κάθε καρέκλα φέρει έναν από τους αριθμούς 0, 1, 2, 3, 4, 5.

2) Να αφήσετε πάνω στο τραπέζι τα πορτοφόλια σας, δίπλα στα 6 ρολόγια διαφορετικής αξίας, όπου στο καντράν του κάθε ρολογιού είναι κολλημένη ετικέτα με αναγραφόμενο έναν από τους αριθμούς 0,1,2,3,4,5.

3) Να δέσετε τα μάτια σας με το μαύρο μαντήλι που σας δίνω και στη συνέχεια ο καθένας σας στα τυφλά να επιλέξει ένα ρολόι.

4) Με το που ο κάθε υποψήφιος παίρνει το ρολόι, εγώ θα βγάζω από το πορτοφόλι του το ποσό σε ευρώ: (ο αριθμός της καρέκλας του) Χ( το 6 πολλαπλασιασμένο με τον εαυτό του όσες φορές του λέει ο αριθμός του ρολογιού που επέλεξε). Δηλαδή αν για παράδειγμα: αυτός που καθόταν στην καρέκλα 2, πήρε το ρολόι 3, θα πληρώσει: 2Χ(6Χ6Χ6)=2Χ216=432€. Αν καθόταν στην καρέκλα 0 .και επιλέξει το ρολόι 4, θα πληρώσει: 0Χ(6Χ6Χ6Χ6)=0Χ1296=Ο.

Εν τω μεταξύ το μέντιουμ ενημέρωσε το πνεύμα του Διόφαντου ότι οι υποψήφιοι δήμαρχοι κάθισαν τυχαία στις καρέκλες με τα αντίστοιχα νούμερα: Κιτσαντά(1), Ταμπραντζή(3), Τσιρογιάννης(4), Παπαλέξης(5), Καλλώνης(0) και Μπαλάγκας(2) και ότι το συνολικό ποσό που κατέβαλλαν οι έξη υποψήφιοι ήταν 1865€.

Ύστερα από αυτά το πνεύμα του Διόφαντου με ενδιάμεσο το μέντιουμ τους λέει να λύσουν τα μαντήλια και να δουν τον αριθμό του ρολογιού που επέλεξαν, με την διευκρίνιση ότι η σειρά επιτυχίας του κάθε υποψηφίου είναι ο αριθμός του ρολογιού που επέλεξε συν ένα(+1). Δηλαδή αν κάποιος από τους έξη πήρε το ρολόι με τον αριθμό 4, θα έρθει 5ος, αν πήρε με το υπ’ αριθμ. 2, θα έρθει 3ος κ.λ.π.

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι έφυγαν άλλοι χαρούμενοι και άλλοι καταστεναχωρημένοι. Εσείς, μπορείτε να προβλέψετε τη σειρά επιτυχίας των έξη υποψηφίων και επομένως ποιοί από αυτούς θα πάνε στον δεύτερο γύρο;

Ο ευρών αμειφθήσεται με εύφημον…μνεία.

Χρήσιμες υποδείξεις, προς διευκόλυνση όσων επιχειρήσουν να απαντήσουν σωστά στο πιο πάνω κουίζ.

1) Πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στη σχέση: «ο υποψήφιος που παίρνει ρολόι πληρώνει, ευρώ: (τον αριθμό της καρέκλας του) ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΜΕΝΟ (με τον αριθμό 6Χ6Χ6… όσες φορές γράφει η ετικέτα του ρολογιού που επέλεξε)».

2) Η «λύση» του κουίζ θα προκύψει από «την επανειλημμένη χρήση της γνωστής δοκιμής της διαιρέσεως: Διαιρετέος= (διαιρέτης)Χ(πηλίκο)+ υπόλοιπο».

3) Για το κουίζ, ειδικότερα: Διαιρετέος είναι ο 1865 και διαιρέτης ο αριθμός των υποψηφίων 6.

4) Ότι το σύμβολο 60 (δύναμις με βάση το 6 και εκθέτη το 0)=1

Καλή επιτυχία


Σημ: η λύση του κουίζ θα αναρτηθεί την 12 η νυκτερινή του Σαββάτου (25/5/2019), μαζί με τη λίστα των λυτώνimg

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ