Κωτσόβολος Άρτα
PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 15 Μάιος 2012 22:15

 

Vasilis-Siafakas«Ένα δείγμα από το νέο αφηγηματικό κύμα των κοινωνικά ευαισθητοποιημένων Γαλλικών φιλμ»

Γράφει ο Βασίλης Σιαφάκας

Κωμωδία / 2011 / Έγχρωμη / Διάρκεια 112’

Πληροφορίες: Γαλλική κωμωδία σε σενάριο-σκηνοθεσία των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς, με τους Φρανσουά Κλιζέ, Ομάρ Σι και Οντρέ Φλερό.

Σύνοψη: Ύστερα από σοβαρό ατύχημα με αλεξίπτωτο πλαγιάς, ένας πλέον τετραπληγικός αλλά πάμπλουτος αριστοκράτης, προσλαμβάνει ως βοηθό-νοσοκόμο έναν νεαρό μαύρο πρώην κατάδικο των παριζιάνικων προαστίων.

Με φεστιβαλική πρεμιέρα όχι στις Κάννες αλλά στο Σαν Σεμπάστιαν και με θεαματική εμπορική επιτυχία στο Γαλλικό box office προσελκύωντας πάνω απο το 17% του Γαλλικού πληθυσμού στις πρώτες δέκα μέρες, «ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ» των Ερίκ Τολεντανό και Ολιβιέ Νακάς μπορεί να μην είναι αριστούργημα, αλλά σίγουρα είναι το πιο σημαντικό εμπορικό γαλλικό και οχι μόνο κινηματογραφικό φαινόμενο των τελευταίων χρόνων.still-from-the-intouchables

Οι κριτικοί έχουν υμνήσει το φίλμ αφού καταφέρνει να συνδυάσει το χιούμορ με τα ανθρωπιστικά μηνύματα, την διασκέδαση με την αναπηρία καθώς επίσης καταφέρνει και ένα ισχυρό τράνταγμα στα θεμέλια της στερεοτυπικής σεξουαλικότητας. Επίσης δεν μπορεί να μην επαινεθεί η καταπληκτική σκηνοθεσία,τα φοβερά φώτα αλλά και οι μαγικές ερμηνείες των πρωταγωνιστών αποτυμωμένες σε 3.065 μέτρα 35mm φιλμ για όποιον καταλαβαίνει... Βέβαια για πολλούς «ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ» δεν είναι παρά ένα ιδεαλιστικό όραμα για έναν κόσμο χωρίς κοινωνικό χάσμα, όπου ένας αριστοκράτης μπορεί να γίνει φίλος με έναν πρώην κατάδικο.

«ΟΙ ΑΘΙΚΤΟΙ» είναι το τελευταίο από ένα νέο κύμα κοινωνικά ευαισθητοποιημένων Γαλλικών φίλμ που γυρίστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και που έχουν πάρει τεράστιες πολιτικές διαστάσεις αφού χαρακτηρίστηκαν ως «φιλμ κατά του Σαρκοζί». Ο χαρακτηρισμός οφείλεται στην αντίθεση με την πολιτική του η οποία τρέφεται από την διαίρεση και τον ανταγωνισμό κάτι στο οποίο οι Γάλλοι έχουν εκφράσει έντονη δυσφορία.

Αξίζει τον κόπο να δεί κανείς αυτό το φίλμ. Το που δεν ξέρω, βρείτε το εσείς. Ελπίζω το μοναδικό σινεμά της πόλης να ενδιαφερθεί για τους «ΑΘΙΚΤΟΥΣ» και να κάνει μια εξαίρεση προβάλλοντας κάτι διαφορετικό από τις σάπιες βλαχοχολιγουντιανές ψευδοιστορικές μπλοκμπαστεριές τύπου «Η ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΤΙΤΑΝΩΝ», μαριναρισμένες με τραγικό τοπικιστικό trailer δράσης και αγωνίας όπου το cache-corset του πρωταγωνιστή σε συνδυασμό με την κινηματογράφηση διαφόρων ειδών ζάντας κυριολεκτικά σοκάρει...